Propaganda jihadistă va fi contracarată eficient de Europol

Europol a anunțat luni că luna viitoare va fi creată o unitate de poliție la nivel european cu scopul de a închide conturile de pe rețelele de socializare online folosite de reprezentanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pentru a face propagandă și a recruta străini pentru cauza lor, informează Reuters.
Filip Stan
22 iun. 2015, 13:49
Propaganda jihadistă va fi contracarată eficient de Europol

Această mică unitate de poliție va monitoriza internetul și va încerca să închidă conturile activiștilor Statului Islamic în câteva ore de la detectarea lor, într-un efort de a combate mașinăria de propagandă, care ar lansa zilnic circa 100.000 de tweet-uri.

„Este o estimare rezonabilă și indică amploarea problemei cu care ne confruntăm”, a declarat, la Radio BBC, Rob Wainwright, directorul Europol, agenția de poliție cu sediul la Haga ce va coordona noua unitate.

Aproape 5.000 de persoane din vestul Europei ar fi plecat în Siria și Irak, majoritatea pentru a se alătura Statului Islamic, stârnind îngrijorare în rândul statelor europene că cetățenii lor s-ar putea întoarce radicalizați și pregătiți să comită atacuri.

Wainwright a spus că gruparea Statul Islamic este avansată din punct de vedere tehnologic și că activează pe rețelele de socializare cum nicio altă organizație teroristă nu a mai făcut până acum.

Citeşte şi Doi tunisieni care încercau să racoleze ROMÂNI pentru ISIS au fost EXPULZAŢI

Noua unitate de poliție, care va fi formată inițial din 10/20 de specialiști din întreaga Europă, va colabora cu rețelele de socializare pentru a putea viza conturile folosite de figuri proeminente ale SI în mai multe limbi, potrivit Agerpres.

Un raport din martie realizat de think-tank-ul Brookings Institution estima la un minim de 46.000 și un maxim de 90.000 numărul conturilor de Twitter care susțin Statul Islamic. Wainwright a recunoscut că va fi imposibil să se închidă toate conturile de pe internet de acest fel.

„În cele din urmă, ceea ce sperăm este să existe un impact strategic împotriva acestei probleme ca întreg, nu doar să ne jucăm cu cifre”, a spus el.

Peter Neumann, directorul Centrului Internațional pentru Studiul Radicalizării și Violența Politică de la Londra, care a studiat cu atenție folosirea internetului de către luptătorii europeni în regiune, a spus că această nouă unitate ar trebui să aibă un impact, dar că va depinde foarte mult de cooperarea companiilor de social media.

„Nu este vorba doar de reducerea furnizării de materiale extremiste pe internet, ci și de înmulțirea numărului de mesaje contrateroriste care atacă direct discursul extremist. Trebuie să acceptăm că nu vom putea niciodată să închidem totul”, a declarat el pentru Reuters.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce e bine să mănânci de Sfântul Ilie ca să ai noroc tot restul anului. Cele două alimente care atrag prosperitatea în viața ta
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
Playtech.ro
Ce pățesc tot mai mulți români pe plajele din Grecia. Țeapa de care se plâng: Așa se asigură că stai acolo și consumi cât mai mult
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Adevărul din spatele palmelor. De ce l-a lovit Prodanca pe Alexa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Eurovision 2025 va avea loc fie la Basel, fie la Geneva
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'