Propolisul, miracolul din inima naturii. Ajută în tratarea diabetului și la prevenirea cancerului

Propolisul este un produs apicol cu adevărat miraculos datorită proprietăților sale antivirale, antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii. Acest compus poate fi utilizat și în tratamentul anumitor boli cronice.
Ruxandra Rădulescu
22 ian. 2022, 16:11
Propolisul, miracolul din inima naturii. Ajută în tratarea diabetului și la prevenirea cancerului

Propolisul este un aliment asemănător rășinii, obținut de albine din mugurii de plop și copaci purtători de conuri.

Albinele produc ropolisul din rășina coniferelor sau copacii veșnic verzi. Când albinele combină seva cu propriile lor secreții și ceara de albine, ezultăun produs lipicios, maro-verzui, folosit pentru a-și construi stupii. Acesta este propolisul.

Ce este Căpăceala, leacul miraculos, obținut de apicultori. Antibioticul natural care vindecă o serie de afecțiuni

Cu mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru proprietățile sale medicinale. Grecii îl foloseau pentru a trata abcesele. Asirienii îl pun pe răni și tumori pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a ajuta procesul de vindecare. Egiptenii îl foloseau la îmbălsămarea mumiilor.

Compoziția propolisului poate varia în funcție de locația albinelor și la ce copaci și flori au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeași compoziție chimică ca propolisul din Brazilia. Acest lucru poate face dificil pentru cercetători să ajungă la concluzii generale cu privire la beneficiile sale pentru sănătate.

Propolisul pare să ajute la lupta împotriva bacteriilor, virușilor și ciupercilor. De asemenea, ar putea avea efecte antiinflamatorii și poate ajuta pielea să se vindece. Propolisul este rareori disponibil în forma sa pură. Se obține de obicei din stupi.

Compușii vindecători din propolis
Cercetătorii au identificat peste 300 de compuși în propolis. Majoritatea acestor compuși sunt forme de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanți care luptă împotriva bolilor și a daunelor în organism.

Mai exact, propolisul conține polifenoli numiți flavonoide. Flavonoidele sunt produse în plante ca formă de protecție. Se găsesc în mod obișnuit în alimentele despre care se crede că au proprietăți antioxidante, inclusiv: fructe, ceai verde, legume, vin roșu.

Propolisul poate fi eficient pentru tratarea următoarelor afecțiuni cronice

Oamenii folosesc de obicei propolisul pentru diabet, herpes și inflamații sau răni în interiorul gurii. De asemenea, este folosit pentru arsuri, afte, herpes genital și multe alte afecțiuni.

Diabet. Luarea propolisului pe cale orală pare să îmbunătățească nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet. Dar nu pare să afecteze nivelul de insulină sau să îmbunătățească rezistența la insulină.

Herpes. Aplicarea unui unguent sau a unei creme care conțin 0,5% până la 3% propolis de cinci ori pe zi poate ajuta herpesul bucal să se vindece mai repede și să reducă durerea.

Inflamații și răni în interiorul gurii (mucozită orală). Luarea propolisului pe gură sau clătirea gurii cu o apă de gură cu propolis ajută la vindecarea rănilor cauzate de medicamentele împotriva cancerului.

Cele mai PUTERNICE antibiotice NATURALE. Le poţi lua fără reţetă şi vei avea un sistem imunitar de oţel

Propolis ca adjuvant homeopat în tratamentul cancerului

S-a sugerat că propolisul are un rol și în tratarea anumitor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu, unele dintre efectele anticancerigene ale substanței includ:

  • împiedică înmulțirea celulelor canceroase
  • reduce probabilitatea ca celulele să devină canceroase

Studiul a mai sugerat că propolisul ar putea fi o terapie complementară – dar nu unic tratament – pentru cancer. Un alt studiu a constatat că administrarea de propolis chinezesc ar putea fi o terapie complementară utilă în tratarea cancerului de sân, datorită efectelor sale antitumorale asupra celulelor canceroase de sân.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Un bărbat de 69 de ani găsit mort într-un cimitir din Constanța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina