Vier Pfoten atrage totuşi atenţia că, în lipsa unor baze de date compatibile la nivel european şi în lipsa unei aplicări eficiente a legii, noile norme pot fi inutile în lupta împotriva traficului ilegal cu pui de câine.
„Este foarte bine că guvernul britanic a decis în cele din urmă să impună microciparea câinilor, ceea ce i-ar ajuta pe mulţi stăpâni să-şi recupereze mai uşor câinii pierduţi. Însă acesta este doar jumătate de pas înainte. Stoparea traficului ilegal de câini ar trebui reglementată de aceeaşi lege, care ar trebui aplicată la nivel internaţional”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten Internaţional.
Vier Pfoten recomandă ca toate ţările membre UE să urmeze exemplul Mării Britanii şi să adopte o legislaţie pentru înregistrarea câinilor. „Toate statele UE trebuie să fie incluse, altminteri datele colectate vor fi inutile”, subliniază Păun.
Înregistrarea ar trebui să includă informaţii despre dată şi locul naşterii câinelui, despre mama lui, precum şi despre crescător. „Introducerea tuturor acestor informaţii pe microcip ar fi un instrument eficient pentru a identifică mai uşor crescătorii şi comercianţii care fac mulţi bani din suferinţă animalelor”, explica Păun.
În România, microciparea e opţională
În România, legislaţia actuală nu obliga toţi proprietarii de câini şi pisici să-şi înregistreze şi să microcipeze animalele. Singura obligaţie este legată de rasele de câini considerate periculoase, caz în care proprietarii trebuie să-şi declare animalele la Poliţie şi să le înregistreze la Asociaţia Chinologică zonală. Microciparea animalelor de companie mai este obligatorie în cazul transportului animalelor peste graniţă.
ONG-urile din România au propus de mai multe ori înfiinţarea unei baze naţionale de identificare a animalelor de companie, cu scopul de a responsabiliză proprietarii, de a identifica mai uşor animalele pierdute şi de a reduce numărul abandonurilor, care alimentează problemă câinilor fără stăpân. Microcipul poate fi împlantat numai de către medicul veterinar, urmând procedurile medicale necesare.
Bani din suferinţa animalelor
Căţeii comercializaţi ilegal sunt de obicei luaţi prematur de lângă mamele lor, ceea ce le întrerupe procesul de dezvoltare socială şi emoţională din primele săptămâni de viaţă. Animalele se adaptează mai greu mediului, dezvoltând stări de agresivitate sau anxietate. De multe ori, acest căţei sunt abandonaţi şi ajung în adăposturile publice. Pentru că nu au toate vaccinurile, căţeii traficaţi ilegal se îmbolnăvesc mult mai uşor şi mor prematur.
Vier Pfoten consideră că singura strategie sustenabila de reducere a numărului de animale fără stăpân şi de stopare a traficului ilegal de câini este o abordare integrată care să includă informaţii publice, educaţie, specialişti pregătiţi în domeniu, identificarea şi înregistrarea tuturor câinilor în baze de date compatibile pentru a asigură trasabilitatea, dar şi implementarea unor programe susţinute de control al populaţiei canine în fiecare ţară. Trasabilitatea este foarte importantă pentru controlul acelor boli care pot afecta câinii şi oamenii în egală măsură. „Legat de acest subiect, recomandăm cu căldura website-ul CAROdog, lansat de Vier Pfoten în parteneriat cu alte organizaţii şi instituţii”, subliniază Gabriel Păun.
CAROdog este o platfoma online care oferă informaţii ştiinţifice, legislative şi practice destinate legislatorilor, medicilor veterinari, avocaţilor, profesorilor, crescătorilor de animale şi cetăţenilor interesaţi. Acesta promovează dezvoltarea unei culturi de responsabiliare a stăpânilor de câini pentru a pune capăt suprapopulării canine şi a traficului ilegal de câini.