Proprietarii de câini din Marea Britanie vor fi obligaţi să-şi microcipeze animalele

Organizaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten salută anunţul făcut recent de ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, potrivit căruia în Marea Britanie proprietarii de câini vor fi obligaţi să-şi înregistreze şi microcipeze animalele. Măsura are că scop reducerea abandonurilor, care alimentează problema câinilor fără stăpân.
Cristina Dinu
19 feb. 2013, 09:28
Proprietarii de câini din Marea Britanie vor fi obligaţi să-şi microcipeze animalele

Vier Pfoten atrage totuşi atenţia că, în lipsa unor baze de date compatibile la nivel european şi în lipsa unei aplicări eficiente a legii, noile norme pot fi inutile în lupta împotriva traficului ilegal cu pui de câine.

„Este foarte bine că guvernul britanic a decis în cele din urmă să impună microciparea câinilor, ceea ce i-ar ajuta pe mulţi stăpâni să-şi recupereze mai uşor câinii pierduţi. Însă acesta este doar jumătate de pas înainte. Stoparea traficului ilegal de câini ar trebui reglementată de aceeaşi lege, care ar trebui aplicată la nivel internaţional”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten Internaţional.

Vier Pfoten recomandă ca toate ţările membre UE să urmeze exemplul Mării Britanii şi să adopte o legislaţie pentru înregistrarea câinilor. „Toate statele UE trebuie să fie incluse, altminteri datele colectate vor fi inutile”, subliniază Păun.

Înregistrarea ar trebui să includă informaţii despre dată şi locul naşterii câinelui, despre mama lui, precum şi despre crescător. „Introducerea tuturor acestor informaţii pe microcip ar fi un instrument eficient pentru a identifică mai uşor crescătorii şi comercianţii care fac mulţi bani din suferinţă animalelor”, explica Păun.

În România, microciparea e opţională

În România, legislaţia actuală nu obliga toţi proprietarii de câini şi pisici să-şi înregistreze şi să microcipeze animalele. Singura obligaţie este legată de rasele de câini considerate periculoase, caz în care proprietarii trebuie să-şi declare animalele la Poliţie şi să le înregistreze la Asociaţia Chinologică zonală. Microciparea animalelor de companie mai este obligatorie în cazul transportului animalelor peste graniţă.

ONG-urile din România au propus de mai multe ori înfiinţarea unei baze naţionale de identificare a animalelor de companie, cu scopul de a responsabiliză proprietarii, de a identifica mai uşor animalele pierdute şi de a reduce numărul abandonurilor, care alimentează problemă câinilor fără stăpân. Microcipul poate fi împlantat numai de către medicul veterinar, urmând procedurile medicale necesare.

Bani din suferinţa animalelor

Căţeii comercializaţi ilegal sunt de obicei luaţi prematur de lângă mamele lor, ceea ce le întrerupe procesul de dezvoltare socială şi emoţională din primele săptămâni de viaţă. Animalele se adaptează mai greu mediului, dezvoltând stări de agresivitate sau anxietate.  De multe ori, acest căţei sunt abandonaţi şi ajung în adăposturile publice. Pentru că nu au toate vaccinurile, căţeii traficaţi ilegal se îmbolnăvesc mult mai uşor şi mor prematur.

Vier Pfoten consideră că singura strategie sustenabila de reducere a numărului de animale fără stăpân şi de stopare a traficului ilegal de câini este o abordare integrată care să includă informaţii publice, educaţie, specialişti pregătiţi în domeniu, identificarea şi înregistrarea tuturor câinilor în baze de date compatibile pentru a asigură trasabilitatea, dar şi implementarea unor programe susţinute de control al populaţiei canine în fiecare ţară. Trasabilitatea este foarte importantă pentru controlul acelor boli care pot afecta câinii şi oamenii în egală măsură. „Legat de acest subiect, recomandăm cu căldura website-ul CAROdog, lansat de Vier Pfoten în parteneriat cu alte organizaţii şi instituţii”, subliniază Gabriel Păun.

CAROdog este o platfoma online care oferă informaţii ştiinţifice, legislative şi practice destinate legislatorilor, medicilor veterinari, avocaţilor, profesorilor, crescătorilor de animale şi cetăţenilor interesaţi. Acesta promovează dezvoltarea unei culturi de responsabiliare a stăpânilor de câini pentru a pune capăt suprapopulării canine şi a traficului ilegal de câini.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'