Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul Ministerului Agriculturii introduce noi reguli pentru aceștia

Un ordin propus de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, referitor la eligibilitatea terenurilor agricole, introduce noi reguli pentru proprietarii de terenuri. Mai multe suprafețe de teren au fost incluse pe lista celor neeligibile, astfel că nu proprietarii vor mai putea primi bani.
Alina Costache
29 nov. 2024, 10:23
Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul Ministerului Agriculturii introduce noi reguli pentru aceștia

Proprietarii de terenuri sunt direct vizați, după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a propus modificări importante referitoare la eligibilitatea terenurilor agricole pentru subvențiile APIA, ce vizează terenurile cu construcții energetice.

Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul propus de Ministerul Agriculturii

Fermierii ce beneficiază de subvenții prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea să piardă aceste plăți pentru anumite terenuri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat proiectul unui ordin ce introduce noi reguli privind suprafețele ce nu mai pot primii subvenții. Aceste modificări pot să aibă un impact serios asupra agricultorilor.

Potrivit propunerii Ministerului, suprafețele ce sunt utilizate pentru infrastructura de producere a energiei din surse regenerabile vor fi eliminate de la plata subvențiilor, astfel că terenurile ocupate cu construcții aferente infrastructurii pentru energie regenerabilă nu vor mai fi eligibile.

Citește și : Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor în decembrie. Autorităţile au luat deja decizia

Articolul 13 alineatul 5 al proiectului spune că două noi categorii de terenuri au fost incluse pe lista celor neeligibile. Este vorba despre :

m) suprafaţele de teren ocupate cu construcțiile aferente infrastructurii necesare producerii energiei electrice din surse regenerabile

n) suprafetele de teren agricol utilizate în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările și completările ulterioare, pe care sunt amplasate obiective pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, în situația în care infrastructura aferentă obiectivelor pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile depășește 10% din suprafața de teren la nivel de parcelă

Lista completă a terenurilor excluse de la subvențiile APIA

Terenurile excluse de la subvențiile APIA sunt:

  • Suprafețele agricole unde nu s-a desfășurat activitatea agricolă minimă, conform constatărilor din controalele administrative sau cele la fața locului, inclusiv pentru actualizarea blocurilor fizice.
  • Suprafețele din rezervațiile științifice, zonele de protecție strictă din parcurile naționale, parcurile naturale, rezervațiile biosferei și amenajările peisagistice.
  • Suprafețele amenajate ca terenuri permanente de sport.
  • Suprafețele aferente aeroporturilor, culoarelor de siguranță, aerodromurilor și/sau heliporturilor.
  • Suprafețele aferente zonelor sportive sau de agrement (parcuri, pârtii de schi) care au fost scoase din circuitul agricol.

Citește și : Categoria de români care va plăti taxe imense la stat. Nu va mai putea acumula avere

  • Suprafețele utilizate de unitățile militare.
  • Suprafețele de teren aferente lucrărilor de consolidare, protecție și apărare, precum și terenurile infrastructurii autostrăzilor și drumurilor naționale din domeniul public al statului.
  • Suprafețele de teren din zonele de protecție ale lucrărilor de amenajare sau consolidare a albiilor minore, canalelor și derivațiilor hidrotehnice, precum și alte construcții hidrotehnice, lucrări de apărare împotriva inundațiilor, construcții hidrometrice și instalații pentru monitorizarea calității apelor.
  • Suprafețele de teren care constituie zone de protecție adiacente infrastructurii de îmbunătățiri funciare, prevăzute în Ordinul nr. 227/2006 privind amplasarea și dimensiunile zonelor de protecție.
  • Suprafețele de teren declarate ca fiind pârloagă pe același amplasament timp de mai mult de patru ani consecutivi.
  • Suprafețele declarate în afara limitelor blocului fizic, cu excepția cazurilor unde fermierul semnalează necesitatea actualizării limitelor, iar APIA confirmă observațiile pe baza imaginilor ortofoto sau a verificărilor la fața locului.
  • Suprafețele cu amenajări piscicole, conform registrului agricol, cu excepția celor reintroduse în circuitul agricol conform art. 93 alin. (8)-(10) din Legea fondului funciar nr. 18/1991.
  • Suprafețele de teren ocupate de construcțiile aferente infrastructurii necesare pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.
  • Suprafețele de teren agricol utilizate conform Legii fondului funciar nr. 18/1991 și Ordonanței de Urgență nr. 34/2013, pe care se află obiective pentru producerea de energie regenerabilă, dacă infrastructura acestora depășește 10% din suprafața parcelei.

Pe lângă noile categorii, fermierii trebuie să respecte și alte reguli stricte pentru ca terenurile lor să fie eligibile pentru subvenții:

  • Suprafețele declarate trebuie să fie incluse în limitele blocurilor fizice actualizate de APIA.
  • Terenurile piscicole sunt excluse, cu excepția celor redate circuitului agricol conform legii.
  • Suprafețele utilizate pentru protecția infrastructurii hidrotehnice sau a îmbunătățirilor funciare sunt de asemenea excluse.

Astfel, potrivit documentului, dacă fermierii doresc să primească subvenții în continuare, trebuie să demonstreze utilizarea terenurilor în scopuri clare

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!