Propunerea va fi supusă votului în cadrul întâlnirii anuale a Asociaţiei Medicilor din Marea Britanie, iar dacă va fi acceptată, sindicatul medicilor va face lobby ca guvernul să implementeze această politică. În 2002, respectiv 2011, sindicatul medicilor a reuşit să impună interzicerea fumatului în spaţiile publice, respectiv interzicerea fumatului în autoturisme unde se află copii.
Citeşte şi: Cum să ajuţi un fumător să se lase de fumat. Succes garantat!
Potrivit lui Tim Crocker-Buque, specialistul în sănătate publică care a lansat propunerea, scopul este ca “generaţia secolului 21 să nu mai sufere de pe urma a sute de milioane de morţi, aşa cum a suferit generaţia secolului 20.” Într-o declaraţie pentru The Guardian, Crocker-Buque spune că “fumatul este, în principal, o alegere făcută de copii, care determină o adicţie la maturitate, extrem de greu de combătut. 80% dintre fumători au început în adolescenţă. Foarte rar se întâmplă ca oamenii să se apuce de fumat la maturitate, după ce au toate informaţiile necesare. Ideea acestei propuneri este să-i împiedice pe acei copii care nu fumează să se apuce de fumat.”
Citeşte şi Ce se întâmplă dacă fumezi şapte ţigări pe zi
În ceea ce priveşte copiii cu vârste între 11 şi 15 ani care au fumat cel puţin o dată, statisticile pentru Marea Britanie arată că în 2012 procentul era de 23, în scădere faţă de 1996, când 46% dintre copii încercaseră să fumeze. 66% dintre fumători sau foşti fumători britanici spun că s-au apucat de fumat înainte de 18 ani.
Astfel, noua propunere ce va fi votată de medici încearcă să descurajeze acest obicei prin prohibiţie. Astfel de măsuri au fost înaintate şi în Singapore, Tasmania şi Australia, unde în 2012 a fost propusă spre vot, fiind însă respinsă în cele din urmă.
Citeşte şi Ce se întâmplă cu corpul tău după ce te laşi de fumat