Propunerea CE ce garantează cetăţenilor UE dreptul la avocat în procedurile penale, adoptată

Propunerea Comisiei Europene ce garantează cetăţenilor UE dreptul de a fi asistaţi de un avocat în cadrul procedurilor penale, precum şi posibilitatea acestora de a comunica, în cazul arestării, cu familia a fost adoptată luni, statele membre având la dispoziţie trei ani să o includă în legislaţie, potrivit Mediafax.
Romania TV
07 oct. 2013, 17:09
Propunerea CE ce garantează cetăţenilor UE dreptul la avocat în procedurile penale, adoptată

„Propunerea Comisiei Europene care garantează dreptul tuturor cetățenilor din UE de a fi asistați de un avocat în cadrul procedurilor penale a fost adoptată în mod oficial, după primirea aprobării Consiliului de Miniștri. Aceasta a urmat votului Parlamentului European din 10 septembrie prin care a fost aprobată directiva respectivă”, se arată într-un comunicat de luni al Comisiei Europene (CE).

În practică, precizează CE, adoptarea propunerii înseamnă că tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul în care se află pe teritoriul UE, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat încă din etapele inițiale ale procedurii și până la încheierea acesteia.

Tot potrivit noilor norme, dacă o persoană suspectată este arestată, aceasta are garantat dreptul de a putea să comunice cu familia sa.

În cazul în care cetățenii suspectați se află în afara țării lor de origine, ei vor beneficia de dreptul de a lua legătura cu consulatul țării din care provin, mai precizează CE.

„Această lege reprezintă atât o victorie pentru justiție, cât și o victorie pentru drepturile cetățenilor în Uniunea Europeană. Aceasta este a treia propunere din partea Comisiei Europene privind garantarea drepturilor la un proces echitabil pentru toți cetățenii, din întreaga UE, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în străinătate. Ne respectăm astfel promisiunea de a consolida drepturile cetățenilor peste tot în Europa. (…) Mingea este acum în terenul statelor membre care nu trebuie să piardă timp, ci să pună cât mai curând în aplicare această lege în sistemele lor naționale, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri”, a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție.

După adoptarea propunerii, legea va fi publicată peste câteva săptămâni în Jurnalul Oficial al UE, după care statele membre vor avea trei ani la dispoziție pentru punerea în aplicare a acesteia în legislația națională.

Odată intrată în vigoare, noua lege se va aplica în cadrul unui număr de aproximativ opt milioane de proceduri penale în fiecare an, în toate cele 28 de state membre ale UE, potrivit Comisiei.

Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat este a treia dintr-o serie de propuneri care au fost deja adoptate, prin aceasta garantându-se drepturile minime la un proces echitabil în întreaga Uniune Europeană. Celelalte directive sunt cea privind dreptul la traducere și interpretare, adoptată în 2010, și cea privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale, adoptată în 2012.

Comisia este decisă să urmeze în continuare această foaie de parcurs, propunând un alt set de drepturi la un proces echitabil pentru cetățeni, preconizat să fie publicat în această toamnă, se mai arată în comunicat.

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Laguna din România care i-a înnebunit pe turiști. Are o culoare aparte și e considerată o bijuterie a naturii
Capital.ro
Rusia a dat ORDIN de evacuare! Decizia luată acum la granița cu Ucraina
Playtech.ro
ȘOC uriaș! Ana Bărbosu ar putea rămâne iar fără medalie? Americanii au depus dovada la TAS
DailyBusiness
Schimbare uriașă pentru românii care completează acest document! Se modifică TOT
Adevarul
Minivacanța de Sfânta Maria Mare în 2024. Câte zile libere au bugetarii anul acesta
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
Tensiunile de la Palatul Regal. De ce Regele Charles era „îngrozit” de Prințul Harry
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Cum arată acum Mariana Bitang? Cu greu o mai recunoști! Timpul nu iartă pe nimeni...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Un jandarm în vârstă de 24 de ani a fost găsit împușcat în cap în propria locuință. Descoperirea a fost făcută de colegii tânărului
Capital.ro
Ungaria e paralizată! Pericol la granița cu România. Ungurii sunt pe marginea prăpastiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Breaking news! Cine e, de fapt, bărbatul de 24 de ani care s-a împușcat în cap acasă!
substantial.ro
Muzeul Luvru înregistrează o scădere a numărului de vizitatori în timpul Jocurilor Olimpice 2024
MediaFlux
DONALD TRUMP, ATACAT! ȘOC în SUA! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!