Secția pentru procurori a CSM a avizat favorabil luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al DNA.
Propunerea pentru reînvestirea în funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost înaintată CSM de către ministrul Justiției în data de 29 februarie.
Potrivit reglementărilor legale în vigoare privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt, recuperarea prejudiciilor și confiscarea extinsă se numără printre prioritățile cuprinse în proiectul de management al șefei DNA pentru un nou mandat. Un alt obiectiv important pentru Kovesi va fi creșterea calității în activitatea de urmărire penală și o susținere activă și profesionistă a cauzelor în fața instanțelor.
Kovesi își mai propune, în cazul obținerii unui nou mandat, să respingă în continuare orice acțiune care vizează intimidarea sau discreditarea procurorilor. De asemenea, ea precizează că are în vedere implicarea activă în dezbaterea publică a legilor cu incidență directă asupra activității procurorilor și susține dezvoltarea Serviciului tehnic al DNA prin suplimentarea resurselor umane și materiale ca urmare a deciziei CCR privind interceptările.