Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, adoptată de Senat UPDATE

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. Liderii grupurilor ALDE şi UDMR au spus că fiecare dintre senatorii lor vor vota după cum le dictează conştiinţa, PNL şi PSD au spus că susţin proiectul, iar USR s-a declarat împotriva modificărilor.
Filip Stan
11 sept. 2018, 03:41
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, adoptată de Senat UPDATE

UPDATE Dragnea: Salut decizia Parlamentului de revizuire a Constituţiei privind definirea familiei. Referendumul va avea loc în 7 octombrie şi va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societăţii româneşti

Citeşte mai mult Liviu Dragnea: Salut decizia Parlamentului referitoare la revizuirea Constituţiei privind definirea familiei

UPDATE Vlad Alexandrescu spune că este mândru că este liderul grupului senatorilor USR, care au votat împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefinirea familiei, pentru că sunt unele momente când în faţa populismului este nevoie ca unii politicieni şi partide să aleagă calea cea grea, dar corectă, să ia o decizie nu pentru propriul câştig, ci în interesul democraţiei.

„Sunt mândru că sunt liderul grupului de senatori USR, unde toţi cei 13 senatori au votat împotriva modificării constituţiei astăzi! Am fost singurul partid care a avut curajul să voteze astfel. Sunt unele momente când în faţa populismului este nevoie ca unii politicieni şi partide să aleagă calea cea grea, dar corectă. Să ia o decizie nu pentru propriul câştig, ci în interesul democraţiei”, afirmă Vlad Alexandrescu.

Citeşte mai mult Vlad Alexandrescu: Sunt mândru că sunt liderul grupului de senatori USR, care au votat împotriva revizuirii Constituţiei

UPDATE Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori „pentru” şi 13 „contra”. Şapte senatori s-au abţinut.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Pe 1 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţa că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie. 

Şerban Nicolae a propus ca votul să fie nominal, prin strigarea prezenţei, iar proiectul avea nevoie de minimum 91 de voturi pentru a fi adoptat de Senat.

„Avalanşa de informaţii oferite de era digitală face ca tradiţiile să fie uitate, modificate sau chiar abandonate. Tot mai des asistăm în public la contestarea unor obiceiuri adânc împământenite în conştiinţa neamului românesc, la devieri de la datini şi credinţe. Este datoria noastră să redăm demnitatea acestei instituţii fundamentale a oricărei societăţi: familia. Căsătoria nu exclude deloc alte forme de comuniuni, doar le separă. PNL doreşte stoparea declinului demografic şi poate fi realizat pe două căi: sprijinirea natalităţii şi reducerea emigraţiei”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, în timpul dezbaterilor.

UPDATE Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, a anunţat marţi că parlamentarii PNL vor vota în conformitate cu propria conştiinţă în ce priveşte propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

„Am dezbătut în cadrul reuniunii Biroului Executiv conduita Partidului Naţional Liberal în Senat, în perspectiva votului care se dă la iniţiativa de revizuire a Constituţiei privitor la definirea familiei tradiţionale. Deşi sunt un susţinător al familiei tradiţionale şi ca preşedinte al PNL am încurajat ca membrii şi simpatizanţii partidului să se pronunţe pe această temă, fiind o chestiune de conştiinţă, Biroul Executiv lasă libertate senatorilor PNL să voteze în conformitate cu propria conştiinţă. Respingem categoric orice politizare a acestui subiect, orice încercare de a stoarce voturi, aşa cum fac Tăriceanu şi Dragnea, de pe urma acestei iniţiative cetăţeneşti, care a fost semnată de trei milioane de cetăţeni români”, a arătat Orban în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Parlamentului.

Orban a adăugat că majoritatea parlamentară, în ciuda avertismentelor PNL, nu respectă deciziile Curţii Constituţionale şi că există riscul reluării dezbaterilor parlamentare pe tema propunerii de revizuire a Constituţiei.

„În conformitate cu o decizie a CCR, dezbaterea trebuia să se facă întâi la Senat, pentru că Senatul a fost prima Cameră care a fost sesizată, la care s-a depus iniţiativa de revizuire a Constituţiei, semnată de trei milioane de cetăţeni români. Întâi trebuia să se dezbată în Senat, apoi în Camera Deputaţilor. Ei întâi au dezbătut-o în Camera Deputaţilor şi ulterior în Senat. Am atras atenţia că există posibilitatea ca în punctul de vedere exprimat de CCR, care e obligatoriu, pentru că se va exprima asupra cererii de revizuire, este posibil ca din cauza nerespectării obligaţiilor procedurale care au fost stabilite în decizia Curţii Constituţionale, CCR să nu valideze adoptarea în Parlament a cererii de revizuire, ci să pună Parlamentul să dezbată din nou, aşa cum era normal: întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor”, a explicat liderul liberal.

El a susţinut că proiectul este blocat de un an la Senat din cauza „relei voinţe a majorităţii guvernamentale”.

„Părerea mea este că ei, deşi se bat cu cărămida în piept că susţin familia tradiţională – Liviu Dragnea şi cu Tăriceanu -, fac tot ce pot să boicoteze adoptarea efectivă a acestor modificări constituţionale, cea mai bună dovadă fiind boicotul pe care l-au avut în Senat timp de un an de zile, în care nu au pus pe ordinea de zi acest punct pentru a fi adoptat şi pentru a se ajunge la referendum”, a mai precizat el.

__________

UPDATE Biroul permanent al Senatului a respins solicitarea USR de a nu se supune la vot propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei.

Biroul permanent al Senatului a aprobat ca acest for legislativ să includă, la primul punct de pe ordinea de zi, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei referitoare la definirea familiei şi a respins solicitarea USR de a nu supune la vot această iniţiativă legislativă pe motiv de neconstituţionalitate.

„Biroul permanent a aprobat ordinea de zi, astăzi la primul punct la plen, pe ordinea de zi este punctul referitor la modificarea articolului din Constituţie care vizează definirea familiei. Această modificare va trebui să fie supusa Referendumului popular. E principalul punct pe care l-am discutat astăzi la Biroul Permanent”, a afirmat marţi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, după şedinţa Biroului.

Grupul senatorilor USR a solicitat Biroului permanent să nu supună plenului Senatului iniţiativa legislativă pe motiv de neconstituţionalitate.

„În condiţiile în care Curtea Constituţională a statuat că este neconstituţională o dispoziţie care instituie o anumită ordine sesizare a Camerelor în procedura de revizuire a Constituţiei, continuarea procesului legislativ în Senat ca a doua Cameră sesizată nu respectă decizia Curţii Constituţionale, respectiv dispoziţiile constituţionale ale art 150 şi 151”, se arată în sesizarea semnată de Vlad Alexandrescu, liderul grupului USR.

Tăriceanu a apreciat că interpretarea USR este „excesivă”.

„În esenţă, se face referire la o decizie a CCR care în astfel de situaţii prevede că nu există o cameră decizională, ci ambele camere sunt sesizate. (…) Nu cred că se înscrie în ceea ce ar putea fi neconstituţional, decis de CCR şi sesizat de USR”, a spus Tăriceanu.

Întrebat despre cum va vota ALDE această propunere legislativă, Tăriceanu a a arătat că încă nu s-a luat o decizie: „Nu am decis, o sa am o discuţie cu colegii mei senatori, dar eu va pot spune, ca partid de factură liberala, sigur ca înţelegem procesul de evoluţie şi de modernizare a societăţii şi în acelaşi timp respectam şi opţiunile cetăţenilor noştri care sunt în favoarea păstrării tradiţiilor şi respectului faţă de reperele moralei creştine”.

„Este obligaţia noastră de a da curs demersului care a fost iniţiat şi care s-a soldat cu peste trei milioane de semnături, un număr semnificativ şi reprezentativ astfel încât să ne oblige la o astfel de decizie. (…) Cred că în România există suficientă deschidere şi către modernitate şi sigur ca prevederile unui parteneriat civil care să dea posibilitatea convieţuirii persoanelor de acelaşi sex va fi o soluţie rezonabilă”, a argumentat preşedintele Senatului. 

__________ 

UPDATE Dan Barna, preşedintele USR, consideră că referendumul pentru modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, este o temă falsă care nu aduce nimic nou, iar parlamentarii USR vor vota împotriva propunerii care urmează să fie discutată luni în plenul Senatului.

„Suntem împotriva modificării Constituţiei, este o temă falsă, o temă care nu aduce nimic nou în România. Un referendum ar trebui să rezolve o problemă a societăţii, (…) consulţi societatea pentru a rezolva o problemă. Aceste referendum nu este decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după referendum viaţa niciunei familii, niciunei femei abuzate, niciunui copil care se culcă flămând nu va fi mai bună cu absolut nimic. Nu se rezolvă nicio problemă şi asta este elementul pe care USR la susţinut de fiecare dată. Este o temă falsă, folosită a patra oară acum de Liviu Dragnea pentru a muta atenţia societăţii de la temele cu adevărat importante – de la destructurarea justiţie, de la destabilizarea statului de drept pe o temă care nu adresează nicio problemă reală a societăţii noastre de azi. Recomandarea noastră de vot pentru colegi este de vot împotrivă la acest punct al ordinii de zi”, a declarat Barna, în Piaţa Universităţii, unde a fost lansată o campanie de strângere de semnături pentru o nouă iniţiativă de reformă a legislaţiei electorale.

_________

“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consiţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.

De asemenea, o altă modificare introduce la acelaşi articol un nou articol II, cu următorul text: „Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Consituţia României, republicată”.

Referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie, a anunţat, în 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea. „În primul rând, am dat un vot în Comitetul Executiv de susţinere a acestui obiectiv şi am stabilit care să fie data la care să aibă loc referendum şi s-a stabilit pentru 7 octombrie”, a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD. 

Liderul PNL, Ludovic Orban, declara, în 2 septembrie, că, deşi partidul susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie, nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare „se va poziţiona în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, spunea că nu crede că referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc pe 7 octombrie, pentru că nu se poate discuta despre referendum atât timp cât Guvernul nu a adoptat o Hotărâre în acest sens.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. 

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, după ce a cerut reexaminarea ei în Parlament şi a sesizat şi Curtea Constituţională, însă CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea şefului statului.

Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy