Propunerea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii, contestată de Coaliţia pentru Mediu

Nominalizarea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii în noul guvern al lui Mihai Răzvan Ungureanu este contestată de Coaliţia pentru Mediu. Principalul motiv al îngrijorărilor se referă la îndelungata sa carieră în cadrul companiei Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial.
Romania TV
08 feb. 2012, 16:10
Propunerea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii, contestată de Coaliţia pentru Mediu

Coaliţia de Mediu solicită Primului Ministru desemnat Mihai Razvan Ungureanu să înainteze o nouă nominalizare pentru postul de Ministru al Agriculturii şi cere PDL precum şi coaliţiei politice aflate la guvernare, retragerea sprijinului lui Stelian Fuia pentru această funcţie.

Stelian Fuia a lucrat timp de mulţi ani în cadrul companiei Monsanto. Potrivit CV-ului său, acesta a fost “Manager Vânzări – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrală şi CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002)”.

Coaliţia pentru Mediu, alcătuită din 69 de asociaţii pentru protecţia mediului din România, printre care WWF, Agent Green, MaiMultVerde, Salvaţi Dunărea şi Delta şi TERRA Mileniul III, spune că Ministerul Agriculturii are o istorie nedemocratică legată de organismele modificate genetic.

„În fruntea ministerului agriculturii s-a aflat până în prezent Valeriu Tabără – fost ministru al agriculturii în perioadele 1994-1996 şi 2010-2012 – cunoscut pentru conflictul de interese pe această temă, prin strânsele sale legături contractuale cu compania Monsanto”, transmite Coaliţia.

Potrivit Coaliţiei pentru Mediu, Stelian Fuia s-a pronunţat deja pe tema organismelor modificate genetic, afişând o susţinere necondiţionată pentru această biotehnologie.

„Acesta a votat, de exemplu, în favoarea legii ce prevede introducerea deliberată în mediu şi introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic. Legea 247/2009 aduce modificări în ceea ce priveşte sistemul de autorizare a OMG într-un mod care favorizează exploatările agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informaţia de mediu şi exclude ONG-urile din consultările în legatura cu acest domeniu”, scrie Coaliţia într-un comunicat de presă.

Organizaţiile pentru protecţia mediului menţionează că deputatul PDL Stelian Fuia se numără printre codaşii clasamentului Votul Verde 2010 (ocupă mai précis locul 280 din 333 ) graţie numărului ridicat de absenţe din Plen şi de voturi contrare poziţiei experţilor Votul Verde pe legile cu impact asupra mediului votate în Camera Deputaţilor în perioada septembrie 2009 – iulie 2010.

„Considerăm că obiectivitatea şi profesionalismul domnului Stelian Fuia sunt deja compromise, acesta neputând să îşi exercite în interes public, funcţia de Ministru al Agriculturii”, spune Coaliţia pentru Mediu.

Monsanto este o corporaţie multinaţională, cel mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial, această companie fiind acuzată de manipulare şi de trafic de influenţă în SUA, India, America Latină, generând numeroase probleme sociale, de sănătate, de asemenea fiind responsabilă de sărăcirea comunităţilor agricole în zone în care se cultivă intensiv culturi modificate genetic, probleme de mediu şi sănătate.

Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal, cărora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietăţi noi. OMG au cauzat deja numeroase probleme de sănătate, mediu precum şi economice în întreaga lume, reprezentând un subiect de dispută între cercetători şi factorii de decizie.

„Priorităţile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în România. Acest porumb dezvoltă toxine ce atacă un dăunător al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezintă o problemă în agricultura românească. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are căutare în rândul agricultorilor români. Conform datelor oficiale, suprafeţele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani”, spune Coaliţia pentru Mediu.

„De asemenea, soia modificată genetic – o nostalgie cunoscută a lui Stelian Fuia, precum şi a lui Valeriu Tabără, are avantaje îndoielnice. România a fost singurul stat din lume care a declarat producţie mai mare la hectar în cazul soiei modificate genetic, comparativ cu soia nemodificată genetic. Această declaraţie nu a fost niciodată susţinută printr-un raport oficial”, mai spun organizaţiile pentru protecţia mediului.

Ele reamintesc de rezultatele numeroaselor studii ştiinţifice care arată efectele negative ale OMG asupra sănătăţii şi mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG în baza acestor studi, printre care şi Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg.

Coaliţia pentru Mediu precizează că, potrivit sondajelor de opinie, consumatorii români nu doresc să consume OMG. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat în România în 2010, 74% dintre români s-au declarat împotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG.

Un nou sondaj Omnibus din România confirmă încă o dată că 74% dintre români sunt împotriva consumului de organisme modificate genetic.

„Domnul Stelian Fuia nu ne poate asigura că îşi va onora obligaţia faţă de opinia publică în activitatea sa ministerială”, transmite Coaliţia pentru Mediu.

VEZI AICI REACŢIA LUI STELIAN FUIA

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'