„Nu mi se pare inutilă o discuţie despre monarhia constituţională. Monarhul, în loc să vină sau să fie propulat de către mediul politic, este neutru, echidistant şi poate aduce un plus enorm de contribuţie vieţii politice (…) Casa Regală se bucură de o cotă de încredere mai mare decât orice personalitate politică”, a afirmat Tăriceanu.
Liberalul susţine că liderul PNL, Crin Antonescu, candidatul USL la alegerile prezidenţiale, nu ar avea motive să fie iritat de o asemenea propunere. „Eu nu am nicio temere, rezervă, şi nici Crin Antonescu nu se va simţi în vreun fel deranjat, jignit, de o astfel de propunere, ştiu că şi el este un om politic care a avut o poziţie pro-monarhistă”, a spus senatorul PNL.
Tăriceanu a invocat prestigiul de care se bucură regele Mihai printre români, însă monarhia este o soluţie pe termen lung pentru România. „Ca orice Casă Regală sunt mecanismele de succesiune care nu ne-ar duce într-un impas. Nu ne putem gândi doar la monarhi în vârstă, sunt în alte ţări monarhi tineri. Din această perspectivă Casa Regală are toate atributele să-şi îndeplinească rolul pe care l-a mai avut”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
Monarhia constituţională este cea mai convenabilă formă de guvernământ pentru o ţară ca România, a declarat, pe 24 octombrie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, el fiind întrebat despre faptul că fostul premier Tăriceanu ar susţine revenirea la monarhie şi răspunzând: „Mă bucur că numărul nostru creşte”.
Liderul PNL a făcut această declaraţie răspunzând unor întrebări ale presei la Palatul Elisabeta, unde a participat la ceremonia în care ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, i-a conferit Regelui Mihai Emblema de Onoare a Armatei României.
Întrebat despre faptul că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat de curând că ar susţine revenirea la monarhiei, Antonescu a răspuns: „Nu cred că sunt un om care-mi schimb părerile de pe o zi pe alta, mă bucur că numărul nostru creşte”.
„Eu am trăit vremuri în 1990 în care erai într-un pericol fizic dacă pomeneai de Rege, dacă vorbeai despre monarhie, dacă încercai să discuţi măcar faptul că ţara asta a avut o istorie înainte de comunişti, că ţara asta a fost violată de regimul instalat de sovietici şi de tot ceea ce a urmat, şi că instalarea unei conduceri, aşezarea ei constituţională trebuie să aibă legitimitate. Dacă am avut curajul să susţin, asemeni altor colegi (…) în 1990, nu am de ce să nu susţin în 2012. Eu personal continui să cred că o monarhie constituţională este categoric forma cea mai convenabilă de guvernământ pentru o ţară ca România şi nu mai aduc acum argumentele, pot să o fac pe larg, cred că se şi cunosc… Nu ştiu dacă va fi posibil acest lucru, dar în ceea ce priveşte convingerea mea, să nu aveţi nicio ezitare”, a spus Antonescu.