În perioada 29 mai-19 iulie, deputaţii şi senatorii din Comisia specială au dezbătut cele peste 500 de amendamente aduse propunerii de modificare a legii fundamentale, la finalul discuţiilor fiind adoptat un raport favorabil cu amendamente, cu 17 voturi pentru şi o abţinere (a deputatului UDMR Mate Andras Levente). La şedinţa Comisiei speciale în care s-a decis întocmirea raportului favorabil reprezentanţii PDL şi PP-DD au absentat.
Ulterior, lucrările Comisiei comune a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei au fost sistate, dar propunerea legislativă a fost înaintată grupurilor parlamentare şi Consiliului Legislativ (CL) pentru exprimarea unui punct de vedere.
Consiliul a avizat, spre finele lunii iunie, favorabil proiectul transmis de Parlament, atrăgând totuşi atenţia asupra faptului că anumite aspecte menţionate în actul legislativ ‘nu ar trebui să se regăsească la nivel constituţional’, cum este cazul noii prevederi potrivit căreia ‘reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit statutului minorităţilor naţionale adoptat prin lege, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor’ (art.6, alin.2).
Consiliul propune şi eliminarea modificării aduse articolului 64 din Constituţie, care stipulează că nu se pot constitui noi grupuri parlamentare pe parcursul legislaturii. Potrivit Consiliului, această prevedere este în contradicţie cu modificarea prevăzută la art. 70, alin.2, potrivit căreia ‘calitatea de deputat sau senator încetează la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau formaţiune politică’.
În situaţia în care Curtea va constata, în urma celei de-a doua sesizări, că nu au fost respectate dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire, va transmite decizia sa Parlamentului în vederea reexaminării legii în discuţie şi punerii ei în acord cu decizia Curţii.
Potrivit legii fundamentale în vigoare, revizuirea este definitivă numai după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
VEZI SI: