„Marţi, 6 iulie 2021, am participat la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema Proiectului ‘România Educată’. În cadrul discuţiilor au fost prezenţi colegi parlamentari din conducerea Parlamentului şi membri ai Comisiilor de învăţământ din cele două Camere, respectiv preşedintele României, care a prezentat principalele linii de acţiune, reformele şi domeniile educaţionale de investiţii pentru realizarea cu celeritate a programului care îi priveşte direct pe elevi şi profesori: România Educată. Nu am mers cu mâna goală la aceste consultări, ci am înmânat preşedintelui 24 de măsuri coerente realizate de PSD, care răspund punctual şi fac aplicabile dezideratele asumate prin programul naţional pentru educaţie discutat ieri. În acest document cu măsuri am avut grijă să fie incluse şi nevoile făcute cunoscute de elevi, în ultima perioadă în cadrul şedinţelor Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, şi care se referă la: introducerea voucherelor culturale; asigurarea transportului gratuit; extinderea programului masa caldă”, a menţionat Natalia Intotero într-un comunicat de presă.
Printre măsurile propuse se PSD se numără şi garantarea transportului gratuit pentru toţi elevii, pentru toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, programul „A doua şansă” care prevede o primă de instruire în fiecare lună, pentru finalizarea studiilor gimnaziale, liceale/de ucenicie pentru persoanele care au abandonat studiile, suma fiind destinată pentru acoperirea transportului, mesei, cazării şi rechizitelor, cu condiţia finalizării studiilor, fără a mai întrerupe şcoala.
PSD a mai propus crearea unui grup de acţiune anti-bullying în fiecare şcoală din care să facă parte un consilier şcolar, cadre didactice din unitatea de învăţământ, respectiv părinţi, realizarea unui program naţional care să permită elevilor înscrişi în învăţământul gimnazial şi liceal să aibă acces, într-un cadru organizat, la acţiuni şi activităţi ale instituţiilor de stat din România, inclusiv la activitatea desfăşurată de Guvern, Parlament şi de Administraţia Prezidenţială, măsură prin care se urmăreşte, printre altele, formarea tinerilor cu iniţiativă, implicaţi în viaţa comunităţii, cât şi educarea simţului civic în rândul acestora.
Social-democraţii consideră că salariile profesorilor trebuie să crească, prin implementarea Legii 173/2017 şi să fie stabilită o sumă anuală ce poate fi acordată acestora, sub formă de vouchere profesionale, pentru participarea la cursuri acreditate de formare profesională, la conferinţe internaţionale şi înscrierea la studii postuniversitare.
PSD mai solicită înfiinţarea şcolilor cu program prelungit, până la ora 16,00, ce oferă gratuit elevilor, pe lângă programe şcolare, şi posibilitatea de a servi o masa caldă şi de a participa la activităţi de aprofundare, ore remediale şi extracurriculare, în funcţie de profilul unităţii de învăţământ, modernizarea arhitecturii programelor şcolare prin consultarea naţională a elevilor, studenţilor, profesorilor şi a actorilor relevanţi din sistemul educaţional naţional, armonizarea materiei cu cerinţele elevilor şi cele regăsite pe piaţa muncii, dublarea alocaţiilor copiilor conform legislaţiei în vigoare şi acordarea de stimulente financiare, din fonduri UE, elevilor care nu au absenţe la cursuri.
„În intervenţia mea (…) am ţinut să amintesc încă o dată că, în ciuda valului patru al pandemiei care se anunţă, elevii trebuie să înveţe, pe cât posibil, în sălile de clasă. În acest sens, am ţinut să îi adresez preşedintelui următoarea întrebare: ‘Domnule preşedinte, veţi convinge Guvernul pe care l-aţi propus să susţină testarea rapidă în şcoli, aşa cum a făcut toată Europa?’. Din păcate nu am primit şi un răspuns. Dialogul a fost unul deschis şi sper să se continue pe această linie şi în Parlament, atunci când noua Lege a educaţiei, pe care coaliţia intenţionează să o propună, va ajunge în dezbateri legislative”, a mai afirmat Natalia Intotero.