Directoarea muzeului, Natalia Zabolotna, a făcut acest gest înaintea venirii preşedintelui Viktor Ianukovici la deschiderea unei expoziţii care celebra moştenirea culturală a Ucrainei.
În urma vandalizării frescei „Koliivschina: Ziua Judecăţii”, de Volodimir Kuzneţov, directoarei i s-a cerut demisia, iar comunitatea artiştilor din Ucraina s-a arătat indignată. Această acţiune a iscat şi proteste în faţa muzeului.
Kuzneţov s-a declarat şocat de gestul directoarei muzeului. „Am fost de acord să vin joi seară să îmi termin lucrarea. În după-amiaza acelei zile, nu am fost lăsat să intru în clădire”, a declarat artistul. „Nu am ştiut că cineva a vopsit părţi din lucrarea mea”, a spus acesta.
Fresca prezintă un reactor nuclear în flăcări, lângă care sunt preoţi şi judecători scufundaţi pe jumătate în lichid roşu. O maşină care se pare că transportă persoane oficiale cade în acest lichid. Acest ultim detaliu ar putea face referire la accidentele mortale produse cu maşini oficiale. Unul dintre personaje se aseamănă cu Irina Kraşkova, o femeie care a acuzat doi poliţişti şi un civil că au bătut-o şi violat-o.
Citeşte şi: Un boier dintr-o frescă din Ministerul Apărării seamănă cu Traian Băsescu
Directoarea muzeului s-a scuzat pentru acţiunea sa, dar în acelaşi timp a spus că expoziţia care urma să fie prezentată şefului statului trebuia să inspire „mândria de a aparţine acestui popor”.
„Nu îţi poţi critica ţara, exact cum nu îţi poţi critica mama. Cred că tot ce este spus împotriva ţării tale este imoral”, a adăugat ea, subliniind că Kuzneţov a pictat cu totul altceva decât i s-a cerut. Presa citează de asemenea martori care spun că Zabolotna a fost presată să scape de această lucrare înainte de vizita preşedintelui şi că se temea că, dacă fresca nu va fi pe placul autorităţilor, muzeul nu va mai fi finanţat de stat. Artistul spune că actul acesteia este de neiertat.