NOAPTEA MUZEELOR 2015. Organizatorii vor să atragă atenţia asupra spaţiilor în care muzeele îşi desfăşoară activitatea. „În ultimii ani numărul muzeelor și al colecțiilor a scăzut destul de mult din cauza retrocedărilor clădirilor în care funcționează”, se precizează pe site-ul noapteamuzeelor.ro.
Astfel, fiecare muzeu va alege un obiect reprezentativ care în seara evenimentului va fi acoperit cu o pânză neagră. Această formă de protest care va însoți întreaga campanie de promovare a Nopții Muzeelor 2015 îi va atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca în curând acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar muzeele și colecțiile muzeale în România. Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal din România.
NOAPTEA MUZEELOR 2014. Mii de curioşi s-au înghesuit să viziteze GRATIS muzeele deschise VIDEO
NOAPTEA MUZEELOR 2015. „Anul acesta Piticul (noua identitate vizuală a evenimentului, n.r.) plecat în căutarea muzeelor protestează cu cârpa pe cap. De ce? Pentru că a aflat că multe din muzeele şi colecţiile ţării dispar fiindcă li se retrocedează clădirile în care funcţionează. Fiecare muzeu îşi va acoperi o piesa valoroasă cu o pânză pentru a vă face atenţi că s-ar putea ca data viitoare să nu o mai găsiţi deloc nici pe ea, nici muzeul”, se arată şi pe pagina de Facebook a evenimentului Noaptea Muzeelor, care a ajuns la ediţia a 11-a.
La ediţia din 2015, vor participa şi instituţii muzeale din Iaşi şi Galaţi, iar a Muzeul Băncii Naţionale a României va fi inclus, pentru prima dată, în circuitul Nopţii Muzeelor.
NOAPTEA MUZEELOR 2015. Ediţia din 2014 a Nopţii Muzeelor a atras în Bucureşti peste 190.000 de participanţi, cei mai mulţi vizitatori înregistrându-se la Muzeul Bellu şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.