ANPC a anunţat, marţi, că din cele 128 de produse regăsite în studiul elaborat la nivel european în România au fost identificate şi analizate un număr de 79 de produse, dintre care la un număr de 18 au fost depistate diferenţe.
Astfel, cubul Knorr în România conţine extract din carne de pui în proporţie de 0,1% pe când în Franţa, Danemarca, Cipru carnea de pui este în proporţie de 1%.
Conţinutul de lapte din prăjitura Kinder este în ţara noastră de 21%, pe când în Danemarca, Finlanda, Franţa ajunge la 24%. De asemenea, conţinutul de proteine la aceeaşi prăjitură este în România şi în Bulgaria de 5,3%, iar în Danemarca, Finlanda, Franţa de 7%.
Studiul a mai analizat conţinutul file de peşte din batoanele Iglo, constatând că în România şi alte ţări din Europa de Sud-Est este de 58%, iar în Europa de Vest 65%.
Conţinutul de suc de portocale dintr-o doză de Fanta este de 55 în România, iar în ţări din vestul Europei aceasta variază între 8 şi 12%.
La ciocolata Milka conţinutul de alune întregi este de 17% în România, iar în alte ţări depăşeşte 20%.
În praful de budincă cu gust de ciocolată de la Dr. Oetker grăsimile sunt în România de 3,1%, iar în alte ţări de 1,5%, iar acizi graşi saturaţi în produsul comercializat în ţara noastră ajung la 1,9%, în timp ce în ţările din vest sunt de aproximativ 1%.
Comisarii ANPC au analizat şi iaurtul Danone Activia Nature. Produsul din România are un conţinut de proteine de 3,5%, iar în alte ţări ajunge şi la 5%, iar conţinutul de calciu este 121% în ţara noastră, în Polonia de 148%, iar în Finlanda 168%.