Proteine de origine animală VS proteine de origine vegetală

Pentru a avea un corp sănătos este bine să avem o dietă echilibrată şi să consumăm alimente cu conţinut ridicat de proteine, pentru a satisface nevoile organismului şi a-l menţine tânăr şi în putere.
Alina Costache
19 aug. 2019, 09:54
Proteine de origine animală VS proteine de origine vegetală

Alimentele bogate în proteine care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră zilnică includ atât mese de origine vegetală, cât şi de origine animale, bazate pe carne, ouă, peşte, soia, fasole şi broccoli.

Care sunt rolurile proteinelor

Proteinele sunt structuri care intră în componenţa tuturor  organismelor vii. Acestea au numeroase funcţii în organismul uman, iar fără ele nu ar putea exista o bună funcţionare. Aceşti compuşi au rol de transport, rol în stocarea diverşilor constituenţi, rol în apărare şi, totodată, rol structural, intrând în alcătuirea hormonilor, a ţesuturilor şi a anticorpilor.

Proteinele joacă, de asemenea, un rol extrem de important în lupta cu kilogramele. Ele oferă o senzaţie de saţietate foarte îndelungată şi ne ajută să alungăm imediat senzaţia de foame.

Atunci când sunt consumate la micul dejun, proteinele au rolul de a furniza energia de care ar nevoie organismul uman pentru a supravieţui întreaga zi. Cea mai mare greşeală pe care o fac majoritatea oamenilor, este aceea că preferă să sară peste prima masă din zi, suplinind-o mai târziu cu alimente ce conţin multe grăsimi sau cu dulciuri. O masă bogată în proteine este sugerată şi celor care doresc să îşi crească masa musculară, deoarece acestea au rolul de a construi, de a menţine şi de a reface muşchii după efortul depus la antrenamente. De aceea, după antrenamentele de la sală, sunt indicate alimente bogate în proteine sau, daca nu este posibil acest lucru, măcar un supliment proteic. 

Alimente bogate în proteine de origine animală

1. Ouăle reprezintă o sursă importantă de proteine, un o de mărime medie având aproximativ 6,26 grame de proteine. Acestea se pot consuma fierte sau prăjite, poşate sau la cuptor, reprezentând o modalitate ieftină şi rapidă prin care putem adăuga proteine dietei noastre zilnice. În albuşul de ou se concentrează cea mai mare cantitate de proteine, pe lângă enzimele care au un rol deosebit de important în cataliza reacţiilor chimice. De asemenea riboflavina şi tiamina, alături de sărurile de potasiu, fier şi magneziu, formează o adevărată masă nutritivă pentru organismul uman. Gălbenuşul se remarcă prin conţinutul său în gliceride, fosfolipide şi colesterol, iar ideea că un consum regulat de ouă ar putea creşte valoarea colesterolului, este doar un mit.

2. Brânza de vaci se află printre alimentele bogate în proteine, conţinând la o jumătate de cană aproximativ 16 grame de proteine. Aceasta este benefică pentru organism şi datorită substanţelor nutritive pe care le are, datorită calciului ce ajută la întărirea oaselor. Totodată, complexul de vitamine B din acest aliment este vital pentru o activitate bună a metabolismului nostru. Brânzica în combinaţie cu fructele sau cu legumele ne poate asigura o masă delicioasă şi foarte hrănitoare. Aceasta este indicată şi pentru vegetarieni, deoarece aceştia nu consumă carne şi cu greu îşi pot asigura necesarul zilnic de proteine. Oamenii de ştiinţă spun că un consum constant de brânză de vaci poate preveni apariţia cancerului de sân.

3. Carnea de vită este cunoscută pentru rolul său de a ajuta la creşterea masei musculare datorită blocurilor de proteine pe care le conţine. Pe lângă acestea, mai are şi alţi nutrienţi importanţi, fier şi magneziu, care ajută la formarea unui organism fortificat. De asemenea, creatina este un constituent al cărnii de vită care intervine în dezvoltarea masei musculare. Este un aliment care nu trebuie să lipsească din dieta unui om, de aceea trebuie să încercăm să avem un meniu diversificat în care să includem toate tipurile de carne, pentru a profita de aportul de substanţe nutritive pe care acestea ni-l aduc.

4. Tot din gama lactatelor, iaurtul se remarcă printr-un conţinut de aproximativ 16 grame de proteine la un pahar mediu. Organismul uman are nevoie şi de o serie de bacterii benefice care să acţioneze asupra tractului digestiv, iar acestea sunt conţinute de iaurt. Printr-un consum regulat de iaurt, putem preveni, de asemenea, numeroase afecţiuni ce apar în timp, cum ar fi osteoporoza sau hipertensiunea arterială.

5. Peştele este cunoscut şi indicat pentru consum deoarece conţine numeroşi acizi graşi esenţiali, Omega3, vitamine, dar şi numeroase proteine, iar conţinutul în grăsimi saturate este foarte mic. Există numeroase studii care arată că includerea în alimentaţie a peştelui şi a preparatelor din peşte asigură o menţinere a sănătăţii inimii şi vaselor de sânge.

6. Un alt tip de carne care se află pe lista alimentelor bogate în proteine     este carnea albă, foarte uşor de preparat şi foarte gustoasă, ce poate alcătui, alături de o salata de legume, masa perfectă şi gustoasă.

Alte alimente bogate în proteine de origine animală

1. Laptele, cu aproximativ 8 grame de proteine la o cană

2. Tonul, având 29 de grame de proteine la o sută de grame

3. Pepperoni, cu 23 de grame de proteine la o sută de grame 

Alimente bogate în proteine de origine vegetală

1. Printre primele locuri în topul alimentelor bogate în proteine de origine vegetală, se află soia, care conţine la 100 de grame de boabe o cantitate de 39,58 de grame de proteine. Aceasta mai conţine şi numeroase minerale, vitamine şi fibre şi este indicată pentru un consum constant.

2. Migdalele, nucile, alunele, fisticul sunt fructe în coajă lemnoasă, bogate în proteine, ce pot constitui o gustare delicioasă, ideală şi rapidă. Avantajul acestora este că pot fi luate oriunde mergem deoarece rezistă şi nu sunt perisabile.

3. Fasolea este formată din 24% proteine şi este considerată de majoritatea nutriţioniştilor înlocuitorul perfect pentru carne. Ea conţine foarte puţine grăsimi, numeroase fibre, iar pentru un consum frecvent este indicată fasolea roşie şi neagră. 

Alte alimente bogate în proteine de origine vegetală

1. Broccoli, cu aproximativ 20% proteine

2. Ovăzul, care are în compoziţie o valoare de 15% proteine

3. Ciupercile, cu un conţinut ridicat de apă şi cu 28% proteine 

Alimentele bogate în proteine ar trebui incluse în alimentaţia noastră zilnică, de aceea este indicat să avem o dietă echilibrată şi diversificată, care ne poate asigura totalul de proteine, vitamine şi substanţe nutritive, necesare organismului pentru a funcţiona la capacitate maximă.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Proteste la Bratislava împotriva premierului slovac după întâlnirea cu Vladimir Putin
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii