Legumele rădăcinoase sunt folosite în alimentație, la pregătirea și condimentarea diferitelor mâncăruri, sucuri sau în stare crudă. Cele mai consumate rădăcinoase sunt: morcovul, pătrunjelul, țelina, păstârnacul, sfecla și ridichile.
Morcovul întărește imunitatea
Este cultivat și apreciat în toată lumea pentru rădăcina sa, recomandată într-o mulțime de afecțiuni. În Europa, în perioada de iarnă se pregătesc murături mixe ce conțin morcovi, roșii culese prematur înainte de coacerea completă, varză, ardei, dar și fructe cum ar fi: pepene roșu, mere, pere și gutui.
Efectele benefice pentru organism și menținerea stării de sănătate se datorează conținutului de compuși, cum ar fi beta-caroten, vitamina A, minerale și antioxidanți în cantități ample. Un pahar de suc de morcovi băut dimineața, pe stomacul gol, întărește imunitatea, vederea, curăță și vindecă pielea bolnavă.
Pătrunjelul calmează alergiile
Deţine numeroase substanţe nutritive care ţin la distanţă mai bine de 70 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, mai mult fier decât spanacul, provitamina A și vitamina C. Pătrunjelul protejează ficatul, calmează alergiile, tratează constipația, scade colesterolul și protejează vasele de sânge.
Terapia cu suc de pătrunjel contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă. Pentru că este foarte concentrat, sucul de pătrunjel se consumă numai în combinație cu suc de morcov ori țelină.
Sfecla roșie îmbunătățește metabolismul
Crudă, coaptă sau fiartă, sfecla roșie își păstrează compoziția nealterată fiind un aliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni. Sucul de sfeclă roșie, bogat în vitamine și minerale, îmbunătățește metabolismul, combate anemia și detoxifică ficatul.
Țelina favorizează digestia
Este bogată în vitamine și minerale. Consumul de țelină duce la tonifierea organismului și a sistemului nervos. De asemenea, țelina este un bun remediu al obezității, favorizează digestia, provoacă eliminarea gazelor intestinale, elimină toxinele, provoacă apariția ciclului menstrual întârziat, stimulează secreția glandelor mamare, determină scăderea glucozei în sânge și a tensiunii arteriale. Are gust ușor sărat. De aceea, se recomandă ca sucul de țelină să fie amestecat cu sucurile fructelor dulci.
Află AICI care sunt cele mai bune surse de antioxidanţi