Aproximativ 30 de sibieni ai căror copii sunt înscrişi la creşa „Fraţii Grimm” din municipiul Sibiu şi care au fost anunţaţi, marţi, că din 6 decembrie unitatea îşi suspendă activitatea din lipsă de personal au protestat, miercuri, în faţa Primăriei.
„În cadrul şedinţei cu părinţii de la creşă (care a avut loc marţi – n.r) s-a hotărât scrierea unei petiţii către Primăria Sibiu prin care ne cerem drepturile. Solicităm găsirea unei soluţii pentru că nu suntem de acord cu suspendarea activităţii creşei şi cu detaşarea personalului la o altă unitate. Sunt 63 de copii înscrişi. Cred că 99 la sută dintre părinţi au fost ieri şi au semnat această petiţie. Mi s-a spus că personalul va fi detaşat la creşa numărul 4 (unde sunt 101 copii înscrişi – n.r. ) şi pentru copiii noştri nu mai există nicio soluţie. Ei rămân în grija părinţilor şi ei trebuie să se descurce cu propriile posibilităţi”, a declarat presei, Simona Bucăzan, una dintre femeile participante la protest.
Părinţii au depus petiţia la Primărie şi au cerut implicarea directă a primarului Klaus Iohannis în rezolvarea problemei.
Potriit Mediafax, oamenii au povestit că au locuri de muncă unde nu li se permite absenţa îndelungată şi nu au soluţii pentru îngrijirea copiilor, neavând rude care să aibă grijă de minori în timpul zilei.
În plus, părinţii au explicat că nu-şi permit înscrierea copiilor la creşe particulare sau angajarea de bone.
„La o creşă particulară aş plăti 650 de lei, la cea mai ieftină. La această creşă plătim maxim 150 de lei pe lună. Dacă se închide, venim şi stăm cu copiii în faţa Primăriei sau o să ducem copiii în faţa casei domnului primar ca să aibă grijă de copiii noştri. Am venit să se găsească o rezolvare. Vrem să se deblocheze posturile, că problema este veche”, a declarat Minodora Părăian, o altă mamă care a participat la protest.
Părinţii au fost primiţi de directorul Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat din cadrul Primăriei Sibiu, Simona Pop, care le-a explicat că se caută în continuare soluţii pentru rezolvarea problemei.
„În iulie a apărut Ordonanţa 77 care spune că pentru un om plecat este permis să se angajeze o altă persoană. Pentru a putea pune în aplicare această ordonanţă ministerele pe care le invocăm trebuie să emită norme de angajare. Am încercat pe varianta de învăţământ, dar Ministerul Educaţiei nu a emis încă normele de angajare. Am găsit soluţia cu Ministerul Muncii, pe partea socială. S-au făcut demersurile de acum două săptămâni, de când a apărut şi decizia. Domnul primar a semnat referatul, este înaintat la Serviciul Fonduri şi Plăţi. De la Fonduri şi Plăţi ne-au dat ok-ul, urmează acum ca toată documentaţia să meargă la Ministerul de Finanţe. Nu ştim cât va dura! Nu pot să ştiu când Guvernul va spune «Da»”, le-a spus Simona Pop părinţilor.
Toţi părinţii copiilor de la creşa respectivă au fost convocaţi la o şedinţă, miercuri după-amiază, unde vor încerca, împreună cu conducerea creşei, să găsească soluţii pentru a nu suspenda activitatea unităţii.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, anunţa în 7 noiembrie, că „există riscul” închiderii unor creşe din cele şapte existente dacă nu se găsesc soluţii pentru angajarea de personal, varianta aplicată până acum – un contract de prestări servicii cu o firmă – fiind declarată ilegală de către Curtea de Conturi.
Iohannis a explicat că, din cauza faptului că „de ani de zile nu s-a putut angaja personal suplimentar”, s-a decis încheierea unui contract de prestări servicii cu o firmă prin intermediul căreia s-au angajat 24 de îngrjitoare pentru creşele din oraş.
„Curtea de Conturi nu a fost de acord şi ne-am judecat. În prima instanţă am câştigat, în a doua instanţă am pierdut. Deci, trebuie să anulăm contractul de prestări servicii şi personalul angajat pe acest contract pleacă din creşe. Ca soluţie temporară, personalul care rămâne în creşă preia o parte din sarcinile personalului care pleacă şi vom avea o tanziţie, în aşa fel încât să nu trimitem copiii acasă. Dar personal va fi mai puţin”, a declarat Iohannis, care a făcut apel la părinţii copiilor să înţeleagă această situaţie.
Iohannis a precizat că dorinţa este de a păstra creşele deschise, dar a afirmat că „există riscul” închiderii unor unităţi din lipsă de personal, dacă nu se găseşte rapid o soluţie”.
Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Primăriei Sibiu, numărul total de posturi aprobate prin HCL 254/2013 pentru cele şapte creşe din municipiul Sibiu a fost de 81, doar 48 fiind ocupate efectiv.
Potrivit acestora, peste patru sute de copii sunt îngrijiţi în cele şapte creşe din oraş.