Proteste ale judecătorilor şi procurorilor în mai multe oraşe. De luni, magistraţii vor suspenda activitatea pentru o săptămână UPDATE

Magistraţii din Capitală şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de modificările aduse legilor justiţiei, cerând independenţa sistemului judiciar. Totodată, activitatea parchetelor din oraşe precum Constanţa, Piteşti, Iaşi şi Timişoara va fi suspendată timp de mai multe zile, săptămâna viitoare, în semn de protest.
Filip Stan
22 feb. 2019, 08:44
Proteste ale judecătorilor şi procurorilor în mai multe oraşe. De luni, magistraţii vor suspenda activitatea pentru o săptămână UPDATE

UPDATE. Aproximativ 200 de procurori și judecători protestează, vineri, la Palatul de Justiție din București, față de modificările aduse legilor justiției prin ordonanță de urgență.

Aproximativ 200 de magistrați au ieșit, vineri, pe scările Palatului de Justiție din București, purtând în mâini coli pe care au imprimate mesaje precum „Independența sistemului judiciar”, „Constituție”, „Stat de drept” și „Stimați colegi, magistrații pot protesta (Inspecția Judiciară, ianuarie 2019)”.

Pe trotuarul din fața Palatului Justiției din Capitală manifestează, în semn de susținere a magistraților, și câteva zeci de protestatari #rezist, care au scandat „Rezistați, nu cedați!” și „Cinste lor, cinste magistraților!”.

Protestul judecătorilor și magistraților este ca reacție la modificările aduse legilor justiției, prin ordonanță de urgență.

UPDATE.  Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov au decis, in urma sedintei adunarilor generale, suspendarea activitatii cu exceptia cauzelor urgente. De asemenea, procurorii cer informarea institutiilor europene privitor la justitia din Romania.

„Având în vedere că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorilor şi al procurorului ci un drept fundamental al persoanei.

Apreciind că sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019, procurorii din cadrul celor două parchete a hotărât în unanimitate următoarele:

Însuşirea considerentelor emise de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în cadrul Hotărârii nr. 95/20.02.2019;

Suspendarea activităţii judiciare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, cu excepţia cauzelor care prezintă urgenţă, precum şi suspendarea activităţilor de audienţă cu publicul desfăşurate de procurorii din cadrul celor două parchete;

Având în vedere că înfiinţarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost criticată de Comisia de la Veneţia fiind apreciată un „instrument de intimidare şi de a pune presiune asupra procurorilor şi judecătorilor”, solicităm magistraţilor procurori ataşaţi principiului de independenţă a justiţiei să fie primii care respectă avizul Comisiei de la Veneţia şi, în concret, să refuze participarea în calitate de procurori la procedura de selecţie pentru această secţie;

Susţinem contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii SIIJ;

Solicităm Preşedintelui României să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG 7/2019 deoarece se încalcă pricipiul constituţional al controlului ierahic;

Solicităm Avocatului Poporului să procedeze de urgenţă la contestarea la Curtea Constituţională a OUG 7/2019 întrucât prezintă elemente clare de neconstituţionalitate;

Solicităm Parlamentului României luarea în dezbatere, de urgenţă, a OUG 7/2019 şi modificarea prevederilor neconstituţuionale şi eronate pe care le conţine, inclusiv abrogarea art. 881 – 889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi art. 65 alin. 1 lit. i din Legea nr. 303/2004 aşa cum a fost modificat prin OUG 7/2019 deoarece este inadmisibil a se introduce prin OUG un caz nou de excludere din magistratură; de asemenea, apreciem că toate textele criticate de Hotărârea CSM 95/20.02.2019 trebuie eliminate deoarece crează grave dificultăţi în înfăptuirea justiţiei;

Solicităm Parlamentului României să modifice Legea nr. 90/2001 în sensul restricţionării dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei şi al legislaţiei penale;

Ne însuşim declaraţia de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor;

Apreciem necesară informarea autorităţilor europene cu atribuţii în materie de justiţie cu privire la situaţia ivită în România;

Solicităm respectarea recomandărilor MCV întrucât sunt obligatorii iar nerespectarea acestora poate conduce la activarea art. 7 TFUE”, transmit Magistratii.

UPDATE: Decizie extremă luată după OUG pe justiție emisă de Guvernul României. Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a decis suspendarea activităţii nemijlocite cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, în data de 27 februarie.

„La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menționate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacității Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituționale.

În acest context, s-a pus în discuţie adoptarea unei forme de protest, stabilindu-se, în primă fază, suspendarea activităţii nemijlocite cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, respectiv 27.02.2019.

UPDATE: Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a transmis, vineri, că în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activității cu publicul în perioada 25 februarie – 01 martie.

UPDATE: Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au decis suspendarea activităţii, nemulţumiţi de modificările aduse la legile justiţiei, ei urmând să acţioneze doar în cazurile care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că susţin „cu fermitate” poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, şi a Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, faţă de modificările legislative aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019.

Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România.

„Folosindu-se de pretextul necesităţii modificărilor aduse admiterii la Institutul Naţional al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă fără a justifica vreo urgenţă, fără nici un fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că „modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care de fapt sunt numiţi prin votul politic al Senatului României”.


UPDATE: Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava protestează faţă de modificările la legile justiţiei, susţinând că „modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul”. Ei iau în calcul suspendarea activităţii.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, pe data de 22 februarie, la ora 10.00, s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru a lua în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţie. În cadrul şedinţei s-a supus la vot punctul de vedere cu privire la modificările legislative determinate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.

„În urma votului exprimat, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi-a însuşit în întregime opiniile exprimate de către Adunările Generale ale Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în şedinţele din datele de 20.02.2019 şi 21.02.2019, cu privire la modificările legislative adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019”, se arată în comunicat.

Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava apreciază că „modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei bunei reputaţii, în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava susţin că „modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţie Naţională Anticorupţie (D.N.A.) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.)”.

Aproximativ două sute de procurori, judecători şi auditori de justiţue protestează, vineri, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca. Aceştia au anunţat că protestul de vineri durează o jumătate de oră, iar începând de luni vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână.

Cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale), au transmis magistraţii.

În plus, aceştia au precizat că se va declanşa procedura de revocare a membrilor CSM, care „au refuzat să apere reputaţia profesională a magistraţilor” şi „au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea şi efectele OUG nr. 7/2019”.

„Membrii CSM au refuzat să soluţioneze cererea de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor insultaţi de unii avocaţi pe treptele Palatului de Justiţie la protestul anterior. Susţinem contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii SIIJ. Solicităm preşedintelui CSM şi preşedintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituţional al controlului ierarhic şi îl împiedică pe procurorul general al PICCJ să îşi exercite obligaţiile”, au transmis magistraţii.

În plus, aceştia solicită Parlamentulului să dezbată în procedură de urgenţă adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispoziţiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

„Solicităm Parlamentului să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricţiona dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiţiei şi legislaţiei penale. Solicităm Agenţia Naţională de Integritate de verificare a situaţiei de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru şi verificarea averii pentru ministrul justiţiei şi Avocatul Poporului. Ne insuşim declaraţia de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi mandatăm această organizaţie să ne reprezinte în discuţiile cu autorităţile. Vom informa autorităţile europene cu atribuţii în materie de justiţie cu privire la situaţia ivită în România şi le vom solicita medierea cu instituţiile politice naţionale”, au mai transmis magistraţii.

Judecătorul Cristi Dănileţ a precizat că ministrul Tudorel Toader i-a fost unul dintre profesori.

„Eu sunt un fost student al donmului ministru şi mă dezic în întregime de fostul meu profesor d drept. Este unul dintre oamenii care au format generaţii întregi de magistraţi dar prin măsurile adoptate de el şi de Guvernul a dovedit că nu dă doi bani pe ştiinţa şi pe pregptirea noastră”, a spus Cristi Dănileţ.

Zilele trecute au protestat magistraţii din Braşov şi Oradea, iar vineri este programat un protest în Bucureşti, pe treptele Palatului de Justiţie.

Protestul din Capitală va avea loc la ora 18.00.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Fost concurent de la Puterea Dragostei, la un pas de tragedie! Fanii sunt șocați. Ce a pățit în Maldive
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Colica renală și hematuria, cele mai frecvente urgențe urologice
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!