Protest al PPMT faţă de „neretrocedarea arhivelor care au aparţinut comunităţii maghiare”

Peste 20 de membri ai PPMT au protestat, luni, la Cluj-Napoca, faţă de "neretrocedarea arhivelor care au aparţinut comunităţii maghiare din Transilvania", susţinând că acestea se află la diverse instituţii care refuză să le dea solicitanţilor sau să permită studierea lor de istorici şi cercetători.
Romania TV
05 nov. 2012, 17:42
Protest al PPMT faţă de

Peste 20 de membri ai PPMT s-au adunat, luni, în faţa sediului Direcţiei Arhivelor Naţionale Cluj având pancarte pe care scria, în limbile română şi maghiară, „Restituiţi proprietăţile”, „Nu fura” şi „Proprietate furată”.

Preşedintele PPMT Cluj, Szasz Peter, a declarat că arhivele care au aparţinut comunităţii maghiare au fost dispersate în diverse instituţii care nu vor să le restituie foştilor proprietari.

„Protestăm faţă de neretrocedarea arhivelor care au aparţinut comunităţii maghiare din Transilvania, în special ale bisericilor tradiţionale maghiare şi ale unor asociaţii civice şi şcoli maghiare, care au fost confiscate de regimul comunist. Aceste arhive au fost dispersate în diverse instituţii ale statului, cum este Muzeul de Istorie, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Academiei sau Arhivele Naţionale. Toţi foştii proprietari cer înapoi arhivele, dar nu le primesc şi ne întrebăm cine are interes să le ascundă şi să ţină sub şapte lacăte arhivele care conţin istoria maghiarimii din Transilvania”, a spus Szasz.

El a explicat că reprezentanţii Arhivelor Naţionale şi ai instituţiilor unde sunt depozitate documentele refuză să restituie arhivele invocând faptul că aceia care le cer nu ar fi urmaşi ai foştilor proprietari.

„A mers cineva de la Societatea Muzeului Ardelean şi a cerut arhiva, dar li s-a transmis că nu o pot primi pentru că această societate a fost desfiinţată de regimul comunist. Degeaba li s-a explicat că societatea a fost reînfiinţată după 1990 şi are aceeaşi denumire, tot nu au primit actele cerute, deşi ei sunt proprietari de drept”, a subliniat Szasz Peter.

Potrivit acestuia, nici cercetătorii şi istoricii maghiari nu au acces la arhivele comunităţii maghiare.

„De fiecare dată când cercetătorii maghiari vor să aibă acces la documente li se spune, invariabil, că acestea sunt într-o stare avansată de degradare şi nu pot fi consultate. Dar nimeni nu poate verifica dacă acest lucru este real”, a spus liderul PPMT Cluj.

Reprezentanţii PPMT cer modificarea Legii nr. 16/ 1996, a arhivelor, astfel încât să se stipuleze clar că se permite retrocedarea arhivelor către proprietarii de drept, pentru că şi aceştia „le pot administra şi proteja la fel de bine ca Arhivele Naţionale”.

„Vrem prin acest protest să îi îndemnăm pe proprietarii de drept ai arhivelor să continue lupta, pentru că este dreptul lor”, a spus preşedintele PPMT Cluj.

Szasz Peter a precizat că cele mai vechi documente cuprinse în arhive care au aparţinut comunităţii maghiare din Transilvania sunt din secolul al XIII-lea, majoritatea fiind, însă, din secolele XVII-XX.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!