Mașinile au străbătut în coloană, simultan din ambele sensuri, drumul național, cu o viteză foarte mică, îngreunând astfel circulația rutieră.
Președintele Asociației Operatorilor de Transport Rutier Apulum, Dumitru Blaga, a afirmat că transportatorii își exprimă astfel „nemulțumirile față de creșterile exorbitante ale tarifelor RCA”. Dumitru Blaga a spus că de la 1 iulie au fost majorate din nou tarifele, resimțindu-se o creștere medie undeva la 4.000 — 5.000 de lei, adică în jur de o mie de euro, ce „s-au adăugat la ceea ce era deja prea mult”.
„Este dezastru, eu zic că este o problemă de siguranță națională”, a susținut acesta. Blaga a făcut o comparație cu transportatorii polonezi, care au ajuns, a spus el, cei mai mari transportatori ai Europei pentru că sunt susținuți de stat și au subvenții.
„Nu mai facem față, ni se iau contractele și cele din România. Nu mai putem vorbim de cele din Comunitate, unde este o luptă foarte strânsă. Noi avem acciză, avem asigurări, avem toate mai scumpe. Eu zic că este un caz de atentat la siguranța națională și că ar trebui discutat inclusiv în Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, a declarat președintele Asociației Operatorilor de Transport Rutier Apulum. Acesta a susținut că „industria transporturilor a fost printre fanioanele industriei românești” în ultimii 25 de ani și „acum este un atac concentrat asupra acesteia prin multinaționalele care dețin firme de asigurări din România”.
La rândul său, Matei Mircea, secretar general al Asociației Operatorilor de Transport Rutier Apulum, a subliniat că este o manifestare a transportatorilor români împotriva societăților de asigurare. În opinia acestuia, respectivele societăți au drept scop „exterminarea acestei activități” a transportatorilor români.
Matei Mircea a spus că nu vede sensul asigurărilor RCA atâta timp cât există și polițele CASCO. „De ce? Pentru ca să găsim funcționari la Autoritatea de Supraveghere cu salarii de 15.000 — 20.000 de euro. (…). Ne-am săturat să fim vasalii, slugile Europei, acelor societăți comerciale care au venit și s-au infiltrat în România (…). Ne gândim la modul cel mai serios să vedem cum reușim să facem să inițiem un referendum pentru ieșirea României din Uniunea Europeană. Ne-am săturat de atâta subjugare și de atâta bătaie de joc. (…).Trebuie să ieșim din Uniunea Europeană pentru că așa nu se mai poate continua. Trebuie să luăm exemplul Marii Britanii’, a susținut transportatorul, care deține șapte vehicule.
Acesta a spus că are firmă de transport din 2000, dar că a început să își schimbe profilul pentru că „într-o asemenea manieră nu se mai poate”.
Un alt transportator, Florin Tomuța, a spus că principala nemulțumire este cuantumul primelor RCA, care au crescut, a susținut acesta, într-un mod de necrezut.
„Am ajuns să plătim prime RCA de 22.000 de lei pe un an pentru un cap tractor care efectiv nu a avut daune. Sunt alți colegi transportatori care au avut oferte de RCA până la 70.000 — 100.000 de lei pe an, în condițiile în care prețul unui camion second se întinde undeva între 15.000 și 20.000 de euro. Nu cred că este moral ca o asigurare RCA pentru un an să ajungă la sumele acestea astronomice”, a declarat Florin Tomuța.
Acesta a adăugat că un calcul matematic simplu arată că la zece polițe RCA este făcut „cadou” asiguratorilor un camion.
„Este inadmisibil. Este o frână în calea dezvoltării societăților comerciale cu obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Vrem să tragem un semnal de alarmă în așa fel încât autoritățile competente, în speță ASF-ul, să aibă o reacție. Practic, noi suntem doborâți de lipsa de reacție a ASF-ului”, a conchis transportatorul.
Protestul s-a încheiat fără incidente.