UPDATE Miercuri, la sediul Ministerului Finanţelor, a avut loc întâlnirea Ministrului Interimar al Transporturilor, Rovana Plumb şi ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici cu reprezentanţii COTAR.
La întâlnire au participat, din partea Ministerului Transporturilor, secretarul de stat Dragoş Titea, şi, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), secretarul de stat Sirma Caraman.
Agenda discuţiilor a vizat modificarea cadrului normativ actual în sensul eliminării ”pirateriei” din transporturi şi trecerea activităţii de ”rent a car” la Autoritatea Rutieră Română (ARR), potrivit ministerului.
”Aşa cum am promis, la întâlnirea din 5 februarie 2019, v-am chemat la discuţii alături de colegul meu Eugen Teodorovici şi săptămâna viitoare va fi promovat cadrul normativ care va cuprinde solicitările transportatorilor rutieri: eliminarea sintagmei ”în mod repetat” şi trecerea activităţii de ”rent a car” la ARR. Sunt om de cuvânt şi aşa o să rămân. Transportul rutier este un segment important care contribuie în mod semnificativ la bugetul naţional şi încercăm să reglementăm o situaţie care a creat un minus la buget prin practicarea unei activităţi ilicite. Dar aşa cum dorim să eliminăm din legislaţie orice posibilitate de a încălca principiile concurenţei loiale tot aşa ne dorim şi urmărim să realizăm un cadru normativ care să asigure cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort pentru pasageri”, a declarat Rovana Plumb.
Teodorovici a subliniat că, în scurt timp, vor fi adoptate măsuri pentru creşterea calităţii transportului de persoane.
”Întâlnirea de astăzi a fost foarte utilă, pragmatică şi concisă. Îi asigur pe reprezentanţii COTAR că am înţeles exact care sunt problemele. În cel mai scurt timp vom adopta măsuri concrete pentru asigurarea atât a unui nivel înalt de calitate a transportului de persoane, cât şi a unui mediu concurenţial loial şi corect în acest domeniu”, a precizat Eugen Teodorovici.
În urma discuţiilor s-a convenit, ca în perioada următoare, să fie promovate proiectele de acte normative convenite în urma întâlnirii, potrivit instituţiei.
________
UPDATE Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii taximetriei a fost pregătită şi se va da săptămâna viitoare, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.
O delegaţie a COTAR s-a întâlnit, miercuri, la Ministerul Finanţelor, cu ministrul de resort, Eugen Teodorovici, şi cu ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, în urma protestului taximetriştilor, din Piaţa Victoriei.
”Am avut discuţii cu domnul ministru Teodorovici şi cu doamna ministru Rovana Plumb. S-a pus la punct ordonanţa de urgenţă pentru săptămâna viitoare, care se va da. Este singura dată când suntem puţin mai optimişti că se va da această ordonanţă săptămâna viitoare”, a spus Ştefănescu.
________
UPDATE Peste 1.600 de taximetrişti protestează miercuri în Piaţa Victoriei, solicitând modificarea Legii taximetriei, astfel încât să poată fi sancţionaţi cei care desfăşoară fără autorizaţie transport public de persoane şi în special transport în regim taxi.
„Dorim ca Guvernul României să promoveze ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 38 (Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere – n. r.), modificare care se referă la posibilitatea de a sancţiona pe cei care execută transport public de persoane şi în special transport în regim taxi, fără autorizaţie. În acest moment ei nu pot fi sancţionaţi din cauza faptului că există în lege sintagma ‘în mod repetat’ şi trebuie dovedit acest caracter de repetabilitate”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Bogdan Dincă, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) Bucureşti.
Potrivit acestuia, în faţa Palatului Victoria se află între 1.500 şi 1.700 de maşini, iar un nou protest, de mai mare amploare, se anunţă pentru 27 – 28 februarie, în cazul în care nu se rezolvă cererile taximetriştilor.
„În prezent sunt în jur de 1.500 – 1.700 de maşini. Astăzi aşa am avut organizat protestul, până în 2.000 de maşini în Bucureşti. Avem organizat (un protest – n. r.) simultan şi în Iaşi, Braşov, Constanţa, Timişoara, Slatina, Târgu Mureş, Arad, iar pe 27 – 28 februarie, dacă nu se rezolvă, vor veni ei în Bucureşti, împreună cu transportatorii de maxi-taxi, autobuze şi microbuze”, a precizat acesta.
La rândul său, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a precizat că o delegaţie a taximetriştilor se pregătea să depună un memoriu la Guvern.
„Ne-au chemat acum înăuntru (la Guvern – n. r.) să depunem petiţia. Cerem doar să se elimine această sintagmă ‘în mod repetat’ din Legea 38, astfel încât legea să fie respectată de toată lumea. Mai mult, dacă deţinem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, înseamnă că România trebuie să respecte şi hotărârea Curţii Europene de Justiţie din 20 decembrie 2017, iar a veni în România şi a crede că faci o activitate nereglementată, neautorizată, nelicenţiată înseamnă că ai impresia despre noi că suntem o ţară bananieră. Nu, vii în România, te supui legilor în vigoare şi poţi să faci ce activitate vrei. Nouă nu ne e frică de concurenţă loială, dar ceea ce se întâmplă astăzi, haosul care este în transportul de persoane, aceste entităţi care fac transport de persoane – peste 100.000 de maşini în toată ţara – a ajuns un fenomen care văd că nu se poate stopa sub nicio formă”, a explicat Ştefănescu.
________
UPDATE ARAD Aproape 200 de taximetrişti au protestat, miercuri, în zona centrală a municipiului Arad, faţă de „pirateria din domeniu” şi faţă de servicii de tip car sharing, arătând că acestea sunt avantajate pentru că plătesc mult mai puţine taxe şi nu au la fel de multe obligaţii precum taximetriştii autorizaţi, traficul din oraş fiind afectat o oră din cauza marşului automobilistic.
Taximetriştii s-au adunat cu autoturismele la marginea Aradului, de unde au pornit în coloană spre centrul oraşului, dar cu viteză foarte redusă, de 10 – 15 kilometri pe oră, ceea ce a îngreunat traficul rutier. Ei au parcurs un traseu de câţiva kilometri, prin faţa Palatului Administrativ şi până în Piaţa Avram Iancu.
Pentru că acţiunea a fost autorizată, funcţionarea semafoarelor a fost suspendată de autorităţi, iar în toate intersecţiile au fost plasaţi poliţişti care au dirijat traficul.
Cei aproape 200 de taximetrişti care au participat la marşul automobilistic acuză că acest domeniu este foarte afectat de apariţia unor servicii de tip car sharing, dar şi de „piraterie”.
„Avem două probleme majore: serviciile de tip Uber şi pirateria. Ne-au luat foarte mulţi clienţi, sunt persoane care nu sunt autorizate, nu au licenţă, atestate, nu au maşinile omologate pentru taximetrie, nu au metrologie, verificare tehnică la şase luni… Considerăm că e loc pentru toată lumea, dar să îşi desfăşoare activităţile legal şi fără discriminări, pentru că unii plătesc taxe, alţii nu plătesc”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Camerei Taximetriştilor Arad, Daniel Tomuţa.
La rândul lor, taximetriştii sunt nemulţumiţi de faptul că legislaţia nu îi protejează suficient, în ciuda taxelor pe care le plătesc.
„Sistemul de car sharing e greu de combătut cu legislaţia actuală, e foarte complicat să găseşti o maşină în acelaşi loc cu clienţi în fiecare zi. Trebuie să aibă loc nişte modificări legislative”, a spus şi Liviu Anca, taximetrist.
„Noi plătim o grămadă de taxe, dacă facem 200 lei pe zi, plătim 100, dar cei care nu sunt autorizaţi rămân cu toţi banii. Aşa ceva nu mai poate continua”, a spus un alt taximetrist arădean, Ştefan Deme.
Acţiunea de la Arad a fost autorizată pentru două ore, însă s-a desfăşurat pentru o oră. Arădenii au remarcat că în staţiile de taximetre nu s-au mai găsit maşini în acest timp, deşi în municipiu sunt autorizate 900 de taximetre.
________
UPDATE Reacţia Uber la protestul taximetriştilor: E nevoie de reglementări clare pentru toate tipurile de transport
Reprezentanţii platformei Uber au transmis, miercuri, că sunt de acord cu taximetriştii care protestează în Capitală şi au subliniat că este nevoie de reglementări clare pentru toate tipurile de transport din oraşe.
”Suntem de acord cu protestatarii că este nevoie de reglementări clare pentru toate tipurile de transport din oraş şi încurajăm orice dezbatere pe această temă. Ne dorim să fim un partener pentru autorităţi. Susţinem reglementarea serviciilor de transport alternative şi, între timp, i-am sprijinit pe toţi partenerii care au dorit să obţină un atestat de şofer profesionist”, au transmis reprezentanţii Uber, potrivit News.ro.
În alte ţări, Uber colaborează cu industria de taxi, iar serviciile de taxi sunt integrate în platforma Uber. Taxiurile sunt parte din strategia pe termen lung a companiei de a deveni o aplicaţie multi-modală, prin care utilizatorii pot accesa toate mijloacele de transport – Uber, taxi, biciclete electrice, transport în comun. În prezent, sute de mii de utilizatori folosesc serviciile Uber în Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara.
________
UPDATE IAŞI Câteva sute de taximetrişti au blocat una dintre arterele centrale ale Iaşului, pentru a protesta faţă de concurenţa platformelor de tip Uber, Bla Bla Car şi Taxify.
Taximetriştii au blocat prima bandă de pe ambele sensuri de circulaţie pe o distanţă de câţiva kilometri, multe dintre taximetre blocând circulaţia din faţa Prefecturii Iaşi. Din această cauză, în zona centrală circulă doar autobuzele şi tramvaiele, circulaţia fiind închisă sau redirecţionată.
Mircea Manolache, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România a declarat că platforme de tip de tip Uber, Bla Bla Car şi Taxify încalcă legea taximetriei, nu au atestatul necesar practicării meseriei de taximetrist, nu plătesc impozitele, iar autovehiculele nu sunt vopsite în culoarea galben.
O parte dintre protestatari au solicitat mai multe locuri de parcare sau staţionare, condiţii mai bune de transport pentru pasageri.
În urmă cu puţin timp, o delegaţie a operatorilor de taxi a fost primită la discuţii de prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu.
________
UPDATE TIMIŞOARA Aproximativ 800 de şoferi de taxi din Timişoara au pornit, miercuri, un protest de două zile faţă de ”acceptarea de către administraţia publică a unor activităţi de transport neautorizate”.
Aproximativ 800 de taximetrişti s-au adunat, miercuri, în zona Stadionului ”Dan Păltinişanu” din Timişoara de unde au plecat în marş pe un traseu stabilit dinainte.
Aceştia au fost însoţiţi de echipaje de la Poliţia Rutieră care dirijează traficul.
Taximetriştii sunt nemultumiţi ca cei de la Uber şi de la celelalte firme similare de transport persoane nu plătesc taxe şi nu se supun legii taximetriei şi spun că astfel au parte de o concurenţă neloială.
„Ne-am adunat pentru a protesta împotriva pirateriei din transporturi, care a atins cote alarmante. Pe mulţi dintre noi ne-au băgat în faliment, nu ne mai putem plăti contribuţiile la stat, ratele la bănci. Ca şi medicul acela fals, fără autorizaţie, aşa avem şi în transporturi piraţi. Transportatori falşi, fără autorizaţie, fără licenţă, ce nu plătesc taxe, nu plătesc contracte de muncă, nu au nicio obligaţie, implicit ne fac concurenţă neloială. Avem şi noi un proces pe rol. Ne-am adresat autorităţilor în nenumărate rânduri, dar se pare că nu am obţinut nimic. Cine vrea să vândă produsul taximetriei trebuie să fie autorizat legal, conform legilor româneşti. Curtea de Justiţie Europeană a statuat clar, e o decizie obligatorie şi pentru statul român. Toţi cei care vor să facă taximetrie sunt obligaţi să se supună legilor în ţările în care vor să opereze”, a declarat Adrian Jugănaru, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Banat Taxi.
_______
UPDATE Clever: Exista deja în dezbatere parlamentară o propunere legislativă de a îmbunătăţi cadrul legal
Guvernul şi-a exprimat deja intenţia de a actualiza legislaţia în vigoare, existând deja în dezbatere parlamentară o propunere în acest sens, a declarat, miercuri, directorul general al aplicaţiei de taxi Clever, Andrei Frunză, ca reacţie la protestul taximetriştilor.
”Exista directive europene clare ce susţin existenţa aplicaţiilor agregatoare întrucât oferă clienţilor acces direct şi transparent la cele mai bune oferte de pe piaţă. Recent, Guvernul şi-a exprimat intenţia de a actualiza legislaţia în vigoare prin intermediul Parlamentului. Drept urmare, exista deja în dezbatere parlamentară o propunere legislativă de a îmbunătăţi cadrul legal, inclusiv prin integrarea aplicaţiilor agregatoare şi a serviciilor de transport alternativ”, a spus Andrei Frunză, potrivit News.ro.
_______
Potrivit COTAR, în Capitală, protestul are loc între orele 9:00-15:00, dar se va protesta şi în Arad, Timişoara, Iaşi, Bacău, Braşov, Târgu Mureş, Zalău şi Slatina.
Organizatorii spun că, la Constanţa, primarul a încheiat o minută cu transportatorii şi urmează să aibă o întâlnire cu toţi, la finalul acestei luni.
„Nu este un miting politic. Ieşim din nou în stradă, pentru a mai atrage încă o dată atenţia Guvernului României că trebuia să scoată de mult timp din Legea Taximetriei sintagma „în mod repetat”, introdusă în 2015 de fostul parlamentar Lucian Şova, devenit ulterior ministru al Transporturilor şi demis recent. Am cerut de nenumărate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusă pentru a împiedica autorităţile care ar putea stopa pirateria din Transporturi. Ieşim în stradă pentru că nu se respectă Hotărârea Curţii Europene de Justiţie, care a decis că aplicaţiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decât să se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcţionează în România, iar UBER ,Taxi Fy, Bla Bla Car şi Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislaţia pentru Transporturi şi taximetrie, pe care noi o respectăm”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, citat de News.ro.
Potrivit acestuia, dacă nu se va rezolva problema semnalată de transportatorii autorizaţi de persoane, COTAR va mai organiza un miting de amploare, în perioada 27-28 februarie, având intenţia de a aduce în Capitală autocare, microbuze şi taxiuri din întreaga ţară.
”COTAR cere Guvernnului să rezolve cu celeritate această situaţie şi să excludă falşii transportatori de pe drumurile României, aşa cum sunt excluşi falşii medici, falşii preoţi sau falşii avocaţi, deoarece şi taximetriştii fără licenţă şi fără autorizaţie sunt falşi transportatori de persoane”, mai spun reprezentanţii COTAR.
Pentru buna desfăşurare a protestului de miercuri, Brigada Rutieră a Capitalei anunţă restricţii de trafic în mai multe zone.
Astfel, din Piaţa Victoriei, începând cu ora 06.30, este restricţionat traficul rutier pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu.
La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris şi breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.
Totodată, începând cu ora 06.30, circulaţia în Piaţa Victoriei esteresistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.
Brigada Rutieră anunţă rute alternative: Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti; – Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti.