Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în zona fântânii de la Universitate, unde negociatorii Jandarmeriei le-au transmis să nu mai blocheze traficul rutier, pentru a nu îngrădi dreptul la circulaţie al altor persoane.
După discuţiile cu jandarmii, în jurul orei 17.30, unul dintre manifestanţi le-a spus celorlalţi, la portavoce, să fie respectată recomandarea Jandarmeriei, informează Mediafax. Manifestanţii s-au mutat ulterior pe esplanada cu statui de pe bulevardul Regina Elisabeta, iar de acolo, la 17.45, au plecat în marş pe bulevardul Brătianu, fără să fie împiedicaţi în vreun fel de către jandarmi.
Traseul anunţat al marşului de duminică este Universitate – Piața Unirii – Piața Constituției – Izvor – Senat.
Protestatarii scandează „Nu corporaţia face legislaţia” şi „Uniţi, salvăm toată România!”, înnoind astfel mesajul „Uniţi, salvăm Roşia Montană!”.
Vineri, premierul Victor Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze „fără complexe” atunci când protestele depăşesc „linia roşie” şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană „să nu își schimbe atitudinea din ultimele săptămâni”, subliniind că îşi doreşte ca „situația să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violențele sunt o soluție”.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), după ce a fost implicat într-un incident provocat de mai mulţi opozanţi ai proiectului Roşia Montană, care l-au huiduit şi nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât cu intervenţia forţelor de ordine. În plus, luneta maşinii a fost spartă.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul Culturii Daniel Barbu. 16 persoane implicate în incidentul de joi seară au fost identificate.
Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă. Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.