Deşi protestul a fost autorizat între orele 17,00 şi 21,00 în zona Parcului Izvor, manifestanţii s-au adunat în Piaţa Universităţii, de unde s-au deplasat în marş către Piaţa Victoriei, ulterior revenind la Universitate. Protestul s-a încheiat în jurul orei 3.00, iar jandarmii nu au intervenit, având în vedere că protestatarii au fost paşnici.
La acţiunea de protest au participat reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu, dar şi oameni veniţi din diverse judeţe ale ţării.
Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa din data de 27 august a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seară, că va vota, ca deputat, împotriva proiectului Roşia Montană. El a spus că s-a decis trimiterea proiectului în Parlament pentru că această instituţie este cel mai transparent for în care se pot dezbate şi se pot lua în considerare toate argumentele, inclusiv cele tehnice, în favoarea sau împotriva exploatării de la Roşia Montană.
Întrebat despre faptul că susţinea, în trecut, că proiectul trebuie respins şi despre faptul că soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, s-a declarat împotriva exploatării, Ponta a răspuns: „Eu voi vota împotrivă, pe considerentele pe care le-am spus”.