„Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere. A fost efectuată cercetarea la fața locului și au fost ridicate imagini surprinse de camerele de supraveghere. Au fost audiați martori, precum și persoanele implicate. Urmează a fi sesizată unitatea de parchet competentă material și teritorial”, se arată într-un comunicat de presă al poliţiei Capitalei.
UPDATE: Doi lideri ai mişcării #rezist, Mihai Cristian Dide şi Sandu Matei, au fost săltaţi de poliţişti din faţa Ministerului de Justiţie şi duşi la sectia 17 de poliţie.
Un tânăr în vârstă de 25 de ani a fost înjunghiat mortal, sâmbătă trecută, de un criminal eliberat înainte de termen, în baza legii recursului compensatoriu. Cearta a pornit într-un club din Mediaş şi a fost surprinsă pe camerele de supraveghere din zonă. Recidivistul a fost prins de poliţişti în duminică după-amiază.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunţat, luni, că după crima de la Mediaş trei bărbaţi au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Doi dintre ei au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu. Doi dintre suspecţi sunt cercetaţi pentru omor, iar unul pentru loviri şi alte violenţe. Victima a fost lovită cu cuţitul de unsprezece ori şi a primit numeroase lovituri cu pumnii şi picioarele în cap. Decesul a survenit din cauza hemoragiei masive, în urma tăierii arterei şi venei femurale.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat după ce i s-a cerut demisia pe fondul efectelor legii recursului compensatoriu. După ce un criminal eliberat anticipat în baza acestei legi a ucis din nou, Toader afirmă că nu a avut nicio implicare în redactarea şi promovarea actului normativ.
„In repetate randuri, am aratat urmatoarele: ca proiectul de lege a fost initiat de catre guvernarea tehnocrata, faptul ca CSM (in componenta anterioara) l-a avizat si a propus considerarea zilelor ca fiind executate, ca a fost adoptat de parlament, ca a intrat in vigoare la scurt timp dupa ce eu am devenit ministru si ca studiul de impact nu se face dupa ce legea intra in vigoare!”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.
Deputatul a menţionat că a primit un răspuns oficial la interpelarea pe care i-a adresat-o ministrului Tudorel Toader referitoare la situaţia deţinuţilor eliberaţi mai devreme în baza legii regimului compensatoriu şi în care se arată că, în perioada 19 octombrie 2017 – 23 noiembrie 2018, au fost puse în libertate 13.267 persoane.
Dintre acestea, 2.387 au fost eliberate la termen, iar 10.880 au beneficiat de liberarea condiţionată şi regimul compensatoriu, a spus Roman.
El a subliniat că 188 dintre cei eliberaţi au comis din nou infracţiuni cu violenţă, respectiv crimă, tentativă de crimă, viol şi tâlhărie.