UPDATE: Protestul s-a încheiat. Oamenii au strigat ”Demisia”, ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Uniţi salvăm toată România”, ”Dragnea nici nu ştii cât mic începi să fii”, ”La puşcărie”, ”Libertate”.
De mai multe ori, în piaţă a fost pus la difuzoare ”Imnul golanilor”.
Traficul rutier a fost închis pe strada Buzeşti sensul spre Victoriei, breteaua Iancu de Hunedoara sensul de intrare în Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor sensul spre Piaţa Victoriei, Şoseaua Kiseleff de la Str. Arhitect Ion Mincu sens spre Piaţa Victoriei.
UPDATE. Peste 10.000 de oameni, între care şi filosoful Mihai Şora, protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei din Capitală. La ora 21.00, oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au cântat imnul naţional. Ei au scandat apoi ”România, trezeşte-te!”.
Oamenii au cântat apoi imnul UE.
În piaţă au fost împărţiţi fluturaşi în care sunt explicate modificările la codurile penale.
Oamenii strigă ”Demisia”, ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Uniţi salvăm toată România”, ”Dragnea nici nu ştii cât mic începi să fii”, ”La puşcărie”, ”Libertate”.
De mai multe ori, în piaţă a fost pus la difuzoare ”Imnul golanilor”.
Traficul rutier este închis pe strada Buzeşti sensul spre Victoriei, breteaua Iancu de Hunedoara sensul de intrare în Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor sensul spre Piaţa Victoriei, Şoseaua Kiseleff de la Str. Arhitect Ion Mincu sens spre Piaţa Victoriei.
UPDATE. Câteva mii de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei din Capitală, iar traficul rutier este blocat pe Bulevardul Kiseleff. În difuzoarele din piaţă a fost pus un mesaj al lui Mihai Şora.
În piaţă sunt împărţiţi fluturaşi în care sunt explicate modificările la codurile penale.
UPDATE Peste 2.000 de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei din Capitală şi grupuri de oameni sosesc continuu. Oamenii strigă ”Demisia”, ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”.
Cei mai mulţi dintre manifestanţi sunt în centrul pieţei, dar câteva sute sunt pe trotuare.
Protestatarii încep să se strângă în Piaţa Victoriei. Puţin după ora 18.00, în piaţa sunt în jur de 100 de oameni.
UPDATE Mai multe grupuri civice au transmis duminică un apel la non-violenţă, adresat participanţilor la preconizatele manifestaţii publice din această zi şi din zilele următoare dedicate apărării statului de drept, independenţei Justiţiei şi luptei anticorupţie.
„În aşteptarea manifestaţiilor publice de azi şi din zilele următoare pentru apărarea statului de drept, independenţei Justiţiei şi luptei anticorupţie, grupurile civice semnatare fac un apel către: Cetăţenii care vor ieşi în stradă să fie calmi, să nu răspundă la provocări şi să izoleze orice persoană sau grup care instigă la violenţă. Ascendentul moral faţă de o guvernare mincinoasă, abuzivă şi autoritaristă este principala noastră armă, prin care am câştigat admiraţia şi sprijinul partenerilor noştri din UE şi NATO. Forţele de ordine să fie discrete, calme şi să respecte dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor. Intervenţiile brutale şi neprovocate din partea Jandarmeriei din data de 20 iunie nu trebuie să se mai repete. Atitudinea Jandarmeriei din data de 21 iunie a fost un model de respect faţă de cetăţeni şi ea trebuie replicată azi şi în următoarele zile”, arată semnatarii într-un comunicat postat pe pagina de Facebook ”Corupţia ucide”.
Potrivit sursei citate, „manifestaţiile urmăresc demisia Guvernului, demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, precum şi oprirea definitivă a schimbării codurilor penale şi a atacului brutal asupra independenţei justiţiei şi magistraţilor”.
„Protestele sau nesupunerea civică sunt legitime şi morale. Violenţa nu este! Fiţi fermi, dar nu violenţi!”, se mai arată în comunicat.
Printre semnatari se află #activAG Pitesti, Acţiunea Civică Galaţi, Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie (VeDem Just), Corupţia Ucide, Dăruieşte Viaţa, Diaspora Franţa solidară cu România, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, #Reset, #REZISTENŢA, #Rezist Constanţa, #Rezist Marseille, #Rezist Milano, Umbrela AntiCorupţie Cluj, Vă Vedem din Iaşi, Vă Vedem din Sibiu.
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare Ovidiu Raeţchi a transmis duminică o scrisoare conducerii Jandarmeriei şi jandarmilor, în care face un apel, în contextul protestelor de stradă, şi le cere ”să reziste în faţa presiunii politice” şi să acţioneze în limitele legii şi în spiritul unui stat democratic şi liberal.
„Domnilor jandarmi, traversăm o perioadă complicată din istoria României. Sunt convins că şi dvs. – fără a putea să comentaţi public acest subiect – sunteţi îngrijoraţi de faptul că legile pot fi schimbate în timpul unui proces, astfel încât vinovaţii să devină nevinovaţi. Înţelegeţi prea bine faptul că un lider politic dispus să modifice legislaţia abuzului în serviciu doar pentru interese personale poate face mâine acelaşi lucru pentru orice altă infracţiune. În acest mod, totul devine permis: întâi comiţi infracţiunea, apoi decizi că nu mai e infracţiune. Dvs., ca garanţi ai legii, puteţi înţelege cel mai bine, în aceste condiţii, îngrijorarea majoră la nivelul întregii societăţi. Puteţi înţelege nevoia de protest, indignarea, teama, exasperarea unor generaţii care văd cum principiul unui stat bazat pe reguli impersonale şi previzibile – adică al unui stat de drept – moare sub ochii lor”, spune Raeţchi în scrisoare.
Deputatul liberal susţine că modul în care s-au comportat jandarmii în ultimele luni a fost „inteligent şi corect”, până la „excesele reprobabile de săptămâna trecută”.
„Tocmai din acest motiv, sunt convins că veţi găsi puterea de a rezista în aceste zile uriaşelor presiuni politice la care sunteţi supuşi pentru a demonstra, prin exces de zel, că sunteţi loiali PSD şi lui Liviu Dragnea. Cred că vă temeţi să nu deveniţi şi dvs, din senin, o ţintă a războiului lui Dragnea cu instituţii precum SPP sau SRI. Înţeleg că este nevoie doar de un zvon, doar de o impresie paranoidă pentru a fi atacaţi public sau pentru a vi se înscena comisii parlamentare de anchetă. Modul în care v-aţi comportat în ultimele luni, până la excesele reprobabile de săptămâna trecută, a fost unul inteligent şi corect. Aţi izolat provocatorii – atunci când aceştia au apărut – şi aţi lăsat publicul paşnic să protesteze liber. Din acest motiv, în zeci sau chiar sute de proteste, nu s-au înregistrat evenimente serioase. Săptămâna trecută, pe fondul unor acuzaţii publice de „trădare” la adresa dvs din partea unor politicieni PSD, aţi ales, brusc şi fără un motiv obiectiv, o atitudine mult mai agresivă la adresa manifestanţilor. Am văzut oameni călcaţi în picioare în mod deliberat de către jandarmi; am văzut spray-uri cu piper folosite discret împotriva unor cetăţeni căzuţi la pământ; am văzut jurnalişti reţinuţi”, arată Ovidiu Raeţchi.
În context, el mai spune că presiunile din PSD la adresa Jandarmeriei cresc şi opinează că sunt posibile şi alte demonstraţii de protest în cazul în care vor fi adoptate prin OUG prevederi menite să anuleze decizia iniţială de condamnare la închisoare pentru Liviu Dragnea.
”Fac un apel la dvs, la şefii de dispozitiv şi la colegii din stradă: a. Nu acceptaţi nicio presiune politică în direcţia reprimării prin violenţă a unor manifestaţii paşnice. Legea trebuie aplicată, protestatarii agresivi trebuie izolaţi imediat, dar majoritatea categorică a demonstranţilor paşnici nu pot fi loviţi, descurajaţi, reţinuţi fără motiv; b. Nu vă mai lăsaţi implicaţi de politicienii PSD în aventuri legislative de tipul transformării Jandarmeriei în organ de cercetare penală. Experienţa comunistă este prea recentă, ispitele autoritariste din regiune sunt prea mari pentru a nu înţelege că este inoportun ca jandarmii români să primească în acest moment şi context astfel de atribuţii suplimentare; c. Nu mai acceptaţi scenariile alarmiste şi conspirative, venite tot dinspre PSD, care vă împing la achiziţii exotice (grenade fumigene, grenade cu efecte speciale) sau la exhibarea inutilă a echipamentelor forţelor speciale”, subliniază Raeţchi, punctând că Jandarmeria trebuie să depăşească perioada ”dificilă şi stingheritoare” în care instituţiile statului sunt atacate de politicieni cu probleme penale.
Scrisoarea deschisă este adresată inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Gheorghe-Sebastian Cucoş, prim-adjunctului inspectorului general şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, colonel Ionuţ-Cătălin Şindile, colonelului Cezar-Ilie Medvichi, împuternicit adjunct al inspectorului general şi locotenent-colonelului Gheorghe-Marian Brâncoveanu, împuternicit Adjunct al inspectorului general.
________________
În Capitală, mobilizarea la protest este făcută pentru ora 18.00, în Piaţa Victoriei.
În cadrul evenimentului „Cod roşu de OUG” creat pe Facebook peste cinci mii de persoane s-au arătat interesate şi aproape trei mii au precizat că vor participa.
„SOLIDARITATE! Hai în stradă! Aceiaşi actori, acelaşi tupeu de borfaş! Dupa 600.000 de oameni în stradă în 2017 şi alte zeci şi sute de mii ieşiţi anul acesta, dublul infractor doreşte să reînvie fatidica OUG 13. Ce vrea Dragnea acum: Impunerea unui prag de 200.000 de euro şi scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani. Codul Penal va intra în dezbaterea comisiei speciale condusă de nimeni altul decât obedientul Florin Iordache, fostul artizan al Ordonanţei de Urgenţă 13”, scriu organizatorii pe pagina evenimentului.
Proteste similare sunt anunţate în ai multe locuri din ţară, printre care Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Piteşti.
Aproximativ 3.000 de oameni s-au adunat, duminică seara, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru a protesta. Oamenii cer alegeri anticipate şi demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, care este şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
Protestatarii au steaguri tricolore, dar şi pancarte şi vuvuzele. Mitingul a început cu intonarea Imnului României, ”Deşteaptă-te române”, apoi oamenii au început să scandeze lozinci împotriva Guvernului şi a lui Liviu Dragnea.
Chemarea la protest s-a dat pe Facebook.
„Liviu Dragnea ne ameninţă că s-ar putea să pregătească o nouă ordonanţă de urgenţă, pe modelul OUG 13, pentru a scapa de închisoare.
Ce vrea Dragnea acum:
• Impunerea unui prag de 200.000 de euro şi scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani.
Codul penal va intra în dezbaterea comisiei speciale condusă de nimeni altul decat obedientul Florin Iordache, fostul artizan al Ordonanţei de Urgenţă 13. Între timp, însă, s-ar putea să treacă aceste măsuri prin OUG, pentru a grăbi procesul. Scopul final este, desigur, Marea Evadare”, au transmis organizatorii protestului.
”PSD ciuma roşie”, ”Dacă vă pasă, nu staţi la terasă”, ”Anticipate”, ”Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, sunt câteva dintre lozincile strigate de timişoreni.
În jurul orei 20.30, protestatarii au început un marş pe străzile din centrul oraşului şi urmează să se oprească în faţa Palatului Dicasterial, care adăposteşte instanţele de judecată.
Liviu Dragnea a fost condamnat, joi, în primă instanţă, la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut prima reacţie după condamnarea sa la trei ani şi jumătate de închisoare, el spunând vineri seară după şedinţa Comitetului Executiv al partidului că ceea ce s-a întâmplat ieri la instanţa supremă a fost „o execuţie în masă”.
De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că rămâne în fruntea PSD, a Camerei Deputaţilor şi a coaliţiei de guvernare şi că va merge „până la capăt”, că social-democraţii au greşit că au avut o atitudine procedural corectă în Parlament, iar de acum vor fi „mult mai fermi şi mai radicală” cu ceea ce vor să facă.
Liviu Dragnea le-a cerut scuze „miilor de români care stau în puşcărie pe un articol neconstituţional”.
„Nu mă sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Pahonţi, nici Kovesi, nici Băsescu, nici Ponta, nici Oprea, nici alţii. Obiectivele la care m-am angajat şi pentru care mi-am asumat responsabilitatea rămân aceleaşi şi împreună cu colegii mei le vom duce la capăt”, a avertizat Dragnea.