Protest de amploare în Franța din cauza permisului de sănătate. Potrivit RTS Info, Ministerul de Interne a apreciat că pe 31 iulie au fost circa 204.000 de manifestanți. „Ne așteptăm la același număr de manifestanți” sâmbătă, a spus o sursă de poliție, proteste fiind planificate în peste 150 de orașe.
Aproape 66% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin. Protestele au loc a doua zi după un nou apel urgent lansat de Emmanuel Macron către francezi: „Vaccinează-te!”.
O bună parte a manifestanților, unii vaccinați, contestă impunerea permisului, care constituie, potrivit lor, o „obligație de vaccinare deghizată”. Ei consideră constrângerea disproporționată și sunt îngrijorați de faptul că un angajator poate avea puterea de a suspenda contractul de muncă al unui angajat care nu are un permis valabil.
Alți demonstranți spun că refuză să fie „cobaii” noilor vaccinuri, precum Martine Rodriguez, 74 de ani, profesor de yoga pensionat și „vestă galbenă”, „împotriva vaccinurilor” înainte, dar convins că „Covid a fost creat pentru a elimina oameni, pentru că suntem prea mulți pe Pământ și pentru a permite laboratoarelor farmaceutice să câștige bani”.
Consiliul Constituţional din Franţa a validat, joi, utilizarea permisului sanitar COVID-19. Totuşi, oficialii au blocat mai multe măsuri privind izolarea persoanelor la domiciliu şi încetarea contractelor de muncă pe durată determinată în lipsa prezentării dovezii vaccinării.
Consiliul Constituţional a analizat mai multe măsuri restrictive, inclusiv legea aprobată de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, la propunerea Administraţiei Emmanuel Macron privind obligativitatea vaccinării personalului medical şi utilizarea permisului sanitar (care atestă vaccinarea, vindecarea de COVID-19 sau un rezultat negativ la test).
Conform acestei legi, permisul sanitar COVID-19 trebuie prezentat pentru accesul în cafenele, restaurante, avioane, trenuri, autocare pe distanţe lungi, precum şi pentru persoanele programate la consultaţii în spitale (cu excepţia urgenţelor) şi pentru vizitatorii centrelor de asistenţă.
Consiliul Constituţional a validat utilizarea permisului sanitar, stabilind însă că decizia de solicitare a documentului trebuie luată dacă este justificată de „gravitatea riscurilor de contaminare” şi „doar dacă nu constituie un obstacol pentru accesul la îngrijiri medicale”, potrivit postului BFMTV.
Citește și: E oficial! Consiliul Constituţional din Franţa validează permisul sanitar. Ce prevederi au fost introduse