Protest de amploare, în Piața Universității. Protestatarii au ajuns în șosea şi au blocat traficul rutier în zonă, flutură steaguri tricolore şi poartă pancarte cu mesaje precum: ‘Libertate fără certificate’, ‘OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii – n.r.) afară din ţară’. De asemenea, ei strigă: ‘Nu cedăm, nu ne vaccinăm’, ‘Unica soluţie, încă o revoluţie’, ‘Libertate’.
Printre manifestanți se află şi deputatul George Simion, copreşedintele AUR. Potrivit noilor restricții, protestele anti-vaccin vor putea fi ținute doar de vaccinați sau de oamenii trecuți prin Covid-19.
Pentru o perioadă de 30 zile de la introducerea noilor restricții, mitingurile și demonstrațiile pot fi organizate cu participarea a cel mult 100 de persoane și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Este greu de crezut că oamenii prezenți la manifestație au certificat verde dat fiind faptul că protestează tocmai împotriva acestuia.
Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, prin care se interzice, începând de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, organizarea de evenimente private, devine obligatorie masca de protecţie, iar pentru multe activităţi va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală.
Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de la ora 22,00 şi până la 5,00, pe întreg teritoriul ţării, va fi interzisă circulaţia, excepţie făcând persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde.
Excepţii de la prevederea referitoare la circulaţie: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
Citește și: Restricţii în Bucureşti. Prefectura Capitalei a interzis protestele chiar în timpul mitingului de la Guvern