Protest de amploare în Piaţa Victoriei. Transportatorii se vor strânge miercuri, 29 septembrie, în faţa Guvernului între orele 9.00-15.00. Oamenii cer rezolvarea problemelor din Transporturi.
Citeşte şi Protest în Piaţa Universităţii, faţă de restricţii. „Spunem NU discriminării!”
La protestul din faţa Guvernului vor participa transportatori din toate organizațiile și asociațiile patronale: COTAR, UNTRR, APTE 2002, ARTRI ,FORT, APULUM, și ATM BUCOVINA.
În loc de 5.000 de persoane/autovehicule vor mai putea participa doar 100, conform noilor reguli impuse pentru Capitală.
Transportatorii cer eliminarea impozitării diurnelor retroactiv, pe ultimii 5 ani; despăgubirile care nu li s-au plătit miilor de șoferi care au ajuns în service-urile auto, în ultimul an, și stoparea creșterii nejustificate a prețurilor pentru polițele RCA.
Dacă aceste probleme nu se vor rezlova, în cel mai scurt timp, transportatorii ameninţă cu acțiuni de protest în toată țara, respectând numărul maxim de participanți. Se pot organiza proteste simultan, în sute de locuri din țară, cu zeci de mii de mașini, arată un comunicat COTAR.
Reamintim că la începutul lunii septembrie aproximativ 400 de camioane au blocat centura municipiului Arad (DN 7). Şi atunci, oamenii erau nemulţumiţi de decizia Guvernului de a supra-impozita sectorul transporturilor din România.
„Nemulţumirea noastră este că ANAF vrea să reimpoziteze diurnele pe ultimii cinci ani, ceva fără precedent în Europa. Suntem 40.000 de companii în România, cu 300.000 de locuri de muncă, cu 10% din PIB şi nimănui nu-i pasă că se distruge o economie. Supra-impozitarea vine ca o reinterpretare a legii, dar împinge spre faliment sectorul transporturilor rutiere din România”, a spus Adrian Pop, preşedintele APTE 2002 Arad, potrivit Agerpres.
De asemenea, reprezentanţii transportatorilor spuneau că statul român îi pun cu spatele la zid si că sunt împinşi spre faliment prin reinterpretarea diurnei ca venit salarial. Aceştia au mai precizat că prin plata retroactivă a acestor impozite „sub ameninţarea sechestrului” va avea loc „o naţionalizare a patrimoniului companiilor româneşti de transport”.