Mai mulţi activişti ai ONG-ului „Regeneration” s-au adunat în faţa sediului Guvernului, iar patru dintre ei s-au legat cu lanţuri şi cătuşe de poarta principală de intrare în sediul Guvernului, acuzând Executivul că susţine mineritul cu cianuri şi nu a luat toate măsurile pentru prevenirea unor situaţii precum cea a acordării avizului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.
Unul dintre protestatari s-a legat de gardul Guvernului cu un dispozitiv antifurt din oţel de biciclete, pe care jandarmii au încercat să îl taie cu o pânză de bomfaier, dar fără succes. Ei au vrut atunci să taie dispozitivul cu un flex, dar prin staţie li s-a recomandat să abandoneze această idee, deoarece exista riscul ca protestatarul să fie astfel rănit, scrie Mediafax.
În final, jandarmii au solicitat intervenţia unui echipaj de la pompieri, care au reuşit să taie dispozitivul cu un aparat pneumatic de descarcerare.
Bărbatul a declarat că a recurs la această metodă extremă pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a acorda aviz de mediu pentru exploatarea pe bază de cianuri de la Certej.
„Acordarea acestui aviz este un semnal pozitiv către alte companii care doresc exploatarea minereului pe bază de cianuri. Vrem o Românie fără cianuri, fără Roşia Montană, fără proiectele de la Certej… Aş vrea ca guvernul să anuleze acordul de mediu de la Certej şi procedura de evaluare de la Roşia Montană”, a declarat protestatarul.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, aflat în drum spre şedinţa de guvern, s-a oprit pentru a discuta cu protestatarii şi le-a cerut să prezinte documentul oficial pe care l-au transmis Guvernului cu aceste probleme.
„Şi eu pot face scrisori deschise cu nemiluita. Aşteptăm o scrisoare oficială la minister, altfel nu facem decât un joc de imagine”, le-a spus Pop acestora.
Protestatarii au fost băgaţi în duba jandarmeriei şi duşi de la sediul Guvernului.
Proiectul minier propus la Certej (judeţul Hunedoara) de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.
Potrivit unor informaţii prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu – cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu – şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.