Protest faţă de construirea unei microhidrocentrale în Harghita

Aproximativ 70 de proprietari de terenuri și localnici de pe Valea Homorodului Mare au protestat, sâmbătă, faţă de construirea unei microhidrocentrale în stațiunea Băile Homorod, susţinând că aceasta va distruge echilibrul ecologic şi va afecta dezvoltarea turistică a zonei.
Iulian Tudor
12 oct. 2013, 18:16
Protest faţă de construirea unei microhidrocentrale în Harghita

Protestatarii, localnici şi proprietari de terenuri şi case de vacanţă din staţiunea Băile Homorod, s-au adunat, sâmbătă, în faţa barajului de acumulare al microhidrocentralei care va fi construită pe pârâul Homorodul Mare, reclamând că nu au fost consultaţi cu privire la acestă investiţie şi că toate avizele şi autorizaţiile de construcţie ar fi fost obţinute ilegal, relatează Mediafax.

Lucrările la microhidrocentrala de la Băile Homorod, investiţie autorizată în anul 2011 de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, au fost sistate în 14 august, când antreprenorul a fost amendat cu suma de 3.000 de lei, după ce s-a constatat că planul de investiţii initial a fost modificat, situaţie în care autorizaţiile emise iniţial nu mai erau aplicabile.

Egyed Zoltan, activist pentru protecţia mediului, a afirmat că preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, ar fi ştiut încă din luna iulie că sunt ilegalităţi în ceea ce priveşte derularea lucrărilor de construcţie la microhidrocentrală, dar „s-a făcut că plouă” pentru ca acestea să nu fie întrerupte.

„În data de 22 iulie, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a făcut un control la CJ Harghita şi a făcut un proces-verbal în care era scris că totul este ilegal, că sunt cel puţin 5 puncte de ilegalităţi. În 29 iulie, la o săptămână după control, CJ a răspuns celor din Homorod Băi, comunicându-le că totul este în regulă. Iar la trei săptămâni după acest control, în data de 14 august, CJ opreşte lucrările, după ce totul a fost construit. Adică CJ a tras de timp astfel încât constructorul să poată să termine construcţia, timp de trei săptămâni s-a făcut că plouă”, a declarat Egyed Zoltan.

El spus că oamenii au strâns semnături, au scris petiţii către Prefectură, ISC şi CJ Harghita şi, vâzând că nu primesc niciun răspuns, au organizat un prim protest în data de 23 iulie. Trei zle mai târziu, au făcut o plângere prealabilă la CJ, temerile lor fiind legate de distrugerea mediului.

„Vom rămâne fără apă, că pârâul va avea foarte puţină, că va deveni o canalizare aici. Vedeţi, valea asta are un nume, mulţi turişti vin aici, iar dacă rămânem fără pârâu, ce facem? El este sufletul staţiunii”, a spus unul dintre localnici.

Un alt protestatar a afirmat că „fauna şi flora vor fi afectate şi o mare parte a vieţuitoarelor din apă va dispărea”, în vreme ce un sătean din Mărtiniş a explicat că „apa Homorodului Mare a salvat de la secetă, în această vară, 2.000 de animale, oi şi bovine”.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Anul în care se schimbă banii. Țara care trece la EURO definitiv
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Noi intrigi în Familia Regală. Prințul Harry urmează să moștenească o sumă enormă de bani
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Ordin nou al UE din 1 august. România trebuie să aplice: „Toată lumea să verifice dacă se încadrează”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Proteste și violențe în Venezuela după realegerea lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?