Protestul de la Cluj a fost organizat de Fundația Statusul Romano Catolic Cluj, iar la manifestare au fost prezenți, în calitate de simpli participanți, și reprezentanți ai UDMR, printre care s-au numărat președintele executiv Kovacs Peter, senatorul Laszlo Attila, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, fostul ministru al Culturii Hegedus Csilla, viceprimarul de Cluj Horvath Anna, potrivit Agerpres.
O parte dintre participanți au purtat lumânări aprinse în mâini, iar alții au adus cu ei cărți, în semn de susținere a învățământului.
Kovacs Peter (UDMR): Nu DNA trebuie să decidă dacă avem voie să învățăm în limba maghiară
Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, sâmbătă, că nu DNA trebuie să decidă dacă maghiarii din România pot să învețe în limba maternă, făcând referire la situația de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.
„Nu putem să ne jucăm cu soarta a 400 de copii. Acum ne gândim dacă școala în sine poate să funcționeze sau nu, dacă bacalaureatul lor are o putere sau nu. Asta vrem, ca nu DNA să decidă dacă avem voie să învățăm în limba maghiară sau nu. Credem că pentru o problemă administrativă — se pare că a fost o problemă administrativă—, nu trebuie închis nimeni, nu trebuie desființată o școală”, a spus Kovacs Peter.
Kovacs Peter a mai spus că protestul este față de ceea ce se întâmplă la liceul din Târgu Mureș. „Am adus o carte la acest eveniment, care este scrisă de cel mai mare ultra triatlonist din toate timpurile și se intitulează ‘Am venit să câștig’. Este vorba despre o luptă supraumană, despre cei care termină acest concurs, acest ultra triatlon. Eu cred că, în ceea ce face UDMR și în ceea ce face comunitatea maghiară de 26 de ani, este de fapt o luptă, pas cu pas mergem înainte. Dacă ne amintim unde am fost în ’89, câte școli am avut, zero școli maghiare în Transilvania, și acum suntem la 87 de școli exclusiv cu predare în limba maghiară. Doar dacă ne uităm la acest lucru, credem că am reușit să mergem înainte, avem rezultate și astăzi cerem ajutorul comunității maghiare. Astăzi, nu politicienii trebuie să fie în primul rând, ci comunitatea, forța comunității, în mai multe orașe din Transilvania, să ne apărăm drepturile, să ne apărăm școlile, pentru că, în primul rând, cred că o să putem să rămânem maghiari în continuare în România dacă avem școli, dacă putem să studiem în limba maternă”, a susținut Kovacs Peter.
Şi vicepreședintele Asociației Pedagogilor Maghiari din România, Virag Erzsebet, a declarat că își exprimă solidaritatea cu directorul liceului, Tamasi Zsolt.
„Aproape că nu au existat vremuri în care să nu fi trebuit să ne ridicăm vocea în ceea ce privește anumite lezări ale drepturilor, în ceea ce privește dreptul la învățământ în limba maghiară. În ultima vreme, aceste cazuri au devenit chiar mai frecvente și din această cauză ne aflăm aici, în Piața centrală a Clujului și manifestări similare au loc și în alte orașe din Transilvania. (…) Noi ne exprimăm solidaritatea cu Tamasi Zsolt. (…) Suntem convinși de faptul că Tamasi Zsolt și inspectorul școlar general, Ștefan Someșan, au luat decizii corecte și cinstite în privința fondării acestei școli”, a menționat Virag Erzsebet.
La rândul său, președintele Fundației Statusul Romano Catolic Cluj, protopopul de Cluj-Dăbâca Kovacs Sandor, a spus că ceea ce se petrece la liceul din Târgu Mureș ar fi ‘chiar un atac împotriva Constituției’.
„Pe toți ne-a șocat faptul că Gimnaziul Romano Catolic din Târgu Mureș este în pericol. Ne-a șocat acest lucru și solidarizăm. (…) Noi considerăm că fondarea Liceului romano catolic din Târgu Mureș s-a făcut cu respectarea tuturor dispozițiilor legale și sperăm că se va adeveri că domnul Tamasi Zsolt, directorul, nu este culpabil, ci nevinovat. Noi nu avem nici un dubiu în acest sens și considerăm atacul împotriva lui un atac chiar împotriva Constituției României”, a spus Kovacs Sandor.
Protestul a durat mai bine de o oră și s-a desfășurat fără incidente.
CITEŞTE ŞI: Liderul UDMR: Lucrurile care pentru ceilalţi sunt normale, nouă nu ni se permite să le facem