„Actuala strategie energetică, aflată în proces de revizuire la Ministerul Economiei, promovează în continuare energia nucleară, ignorând riscurile asociate acesteia. Greenpeace le solicită celor care rescriu strategia energetică să recunoască lipsa de fezabilitate a proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și să propună, pentru înlocuirea acestuia, soluții viabile de integrare a resurselor regenerabile în sistemul energetic național” a declarat Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace.
Guvernul doreşte continuarea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, începută la mijlocul anilor ’80 și abandonată câțiva ani mai târziu. Mai mulți investitori europeni au părăsit proiectul de la Cernavodă, unii dintre aceștia orientându-se către investiții în energie din surse regenerabile în România, însă Guvernul român intenționează să dezvolte energia nucleară în continuare, arată organizaţia pentru protecţia mediului.
Greenpeace a anunţat că, recent, guvernul a decis deschiderea unei noi exploatări de uraniu în zona Carpaților Orientali, în vecinătatea localităților Ceahlău și Grințieș, din jud. Neamț și a localităților Corbu și Tulgheș, jud. Harghita. În acest fel, România va găzdui un nou perimetru de risc radiologic, similar celui de la Ștei, Bihor, de unde au fost furate mai multe bare de minereu, mai spune Greenpeace.