Protest Greenpeace în faţa Ambasadei Rusiei din Bucureşti, pentru salvarea Arcticii FOTO

Greenpeace România a organizat joi un protest în fața Ambasadei Rusiei la București, prin care își exprimă opoziția fermă față de planul inițiat de compania rusească Gazprom de a exploata și comercializa țiței din largul coastei nord-estice a Mării Peciora din Arctica.
Romania TV
30 aug. 2012, 10:56
Protest Greenpeace în faţa Ambasadei Rusiei din Bucureşti, pentru salvarea Arcticii FOTO

Activiștii Greenpeace au afișat un banner pe care scria ”Putin! Save the Arctic not Gazprom !” (Putin! Salvează Arctica nu Gazprom!”). Ei au fost însoțiti și de un voluntar îmbrăcat într-un costum de urs polar, purtând un banner prin care cerea, simbolic, să fie salvat (”Save me!”).

Forările prevăzute de giganți ai energiei precum Gazprom în Marea Peciora și Shell în Alaska nu fac decât să afecteze grav singurul loc de pe planetă neatins până acum de activitățile de industrializare ale omului, arată Greenpeace.

”Este vorba de un proces viclean și inutil de industrializare, atâta timp cât Pământul are surse de energie regenerabile suficiente, care și-au dovedit deja eficiența și impactul social și de mediu pozitiv” declară Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace România.”Totodată, Greenpeace consideră că exploatarea hidrocarburilor în această zonă unică și fragilă a Pământului reprezintă o amenințare uriașă asupra mediului pe plan mondial”.

Astfel, pe de o parte, emisiile de CO2 cauzate de utilizarea combustibililor fosili, precum țițeiul, au condus la agravarea procesului de încălzire globală și implicit la topirea calotei de gheață a Pământului, aflată acum în imposibilitatea de a-și îndeplini rolul dovedit de scut împotriva încălzirii planetei. Calota de gheață arctică acționează ca un uriaș reflector al căldurii ce menține ”răcoarea” planetei. Chiar la începutul acestei săptămâni, oamenii de știință de la US National Snow and Ice Data Center au anunțat că suprafața calotei de gheață arctică se află la un nivel minim record.

Pe de altă parte, pericolul deversărilor de țiței în Arctica este uriaș. Săptămâna trecută, Greenpeace Rusia împreună cu alte organizații ecologiste au dat publicității rezultatele unui studiu elaborat de centrul rus ”Informatika Riska” privind posibilele situații de contaminare cu țiței ce ar putea fi cauzate de activitatea platformei marine a Gazprom. Experții au analizat mii de mii de scenarii posibile și au ajuns la concluzia că suprafața contaminată ar putea fi de 140 000 km2 de apă în Oceanul Arctic și de 3000 km2 de coastă, locuită de comunitățile indigene. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât este vorba de condiții de operare extreme (furtuni puternice, temperaturi foarte scăzute, noapte polară). Mai mult decât atât, conform Ministerului Rus pentru Situații de Urgență, Gazprom nu a făcut dovada unui plan de acțiune convingător împotriva deversărilor de țiței, adaptat condițiilor arctice.

Protestul Geenpeace România vine în sprijinul acțiunilor de amploare declanșate vineri, 24 august 2012, de Greenpeace International împotriva exploatării țițeiului din Arctica de către Gazprom. Acțiunile au început când activiștii Greenpeace, printre care se numără însuși Kumi Naidoo, directorul executiv al organizației, au escaladat platforma de foraj marin Prirazlomnaya aparținând Gazprom, ancorată în largul Marii Peciora. Activiștii au rămas pe poziții mai mult de 15 ore, întrerupând operațiunile de pe platformă, pe care au părăsit-o numai după ce au fost udați de puternice jeturi de apă și loviți cu obiecte diverse. În zilele următoare, activiștii s-au legat cu lanțuri de ancora navei Anna Akhmatova, unde sunt găzduiți muncitorii ce lucrează pe platforma Gazprom. Aceștia au fost împiedicați să ajungă la bordul platformei, activitatea acesteia fiind oprită din nou.

”Campania noastră împotriva unor firme ca Gazprom, Shell, BP, Exxon va continua, opunându-ne exploatării necugetate a țițeiului arctic și convingând cât mai mulți oameni pentru a se alătura celor aproape două milioane de voci care au cerut deja instituirea unui sanctuar global în Arctica” a declarat Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI