„Vreau să lămurim un lucru, să nu existe dubii. Mulţumim Guvernului României, dar nu uităm că tot Guvernul României ne-a adus o pacoste pe cap, pe Ion Smeeianu. Trebuie să recunoaştem că Guvernul a făcut şi lucruri bune pentru Poştă: nu a mai numit directori politici la judeţe. 22.380 de salariaţi lucrează în Poşta Română, la ora actuală, fără de care instituţia Poştei nu există. Când a venit paraşutatul la Poşta Română, în mai 2012, existau 33.000 de salariaţi, deci a ras câteva mii de angajaţi. La ora actuală, 23.000 de salariaţi trăiesc cu venituri lunare între 500 şi 1.200 de lei, cu tot cu sporuri şi tichete de masă„, a declarat, în deschiderea mitingului, Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, potrivit Agerpres.
Acţiunea de protest organizată în Piaţa Victoriei s-a încheiat la ora 12.00. La protest au fost prezenţi reprezentanţi ai sindicatului din ţară, precum Suceava, Neamţ, Ialomiţa, Bucureşti.
„Există posibilitatea de a intra în greva foamei mai devreme decât la data iniţială”, a declarat, duminică, Cristian Iancu, secretar general adjunct al Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Telecomunicaţii.
La rândul său, Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, a menţionat că la greva foamei vor lua parte circa 100 de persoane, lideri de sindicat şi reprezentanţi din structurile de conducere. Aceştia ar putea intra în greva foamei din 16 mai, cu trei zile mai devreme decât anunţaseră anterior.
„Directorul general al Poştei Române a binevoit să transmită chiar în ziua pichetului organizat miercuri, pe 7 mai, o circulară directorilor de oficii judeţene prin care le-a cerut că ancheteze cine se află în spatele protestelor organizate în aceste zile. Vreau să-l asigur pe domnul Smeeianu (Ion Smeeianu – directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română – n.r.) că vom continua protestele după programul stabilit. Mai mult, există posibilitatea să se intre în greva foamei mai devreme de 19 mai, cum se stabilise iniţial„, a afirmat Iancu.
Întrebat ce aşteaptă din partea oficialităţilor în urma acestui protest, oficialul FSPT a precizat că speră într-o discuţie cu un reprezentant al Guvernului.
„Sperăm ca azi (duminică – n.r.) să fim primiţi la Guvern în audienţă, dacă va fi cineva acolo. Vrem să depunem un document cu doleanţele noastre şi poate găsim înţelegere acolo„, a arătat Cristian Iancu.
CITEŞTE ŞI: Ponta îi AVERTIZEAZĂ pe poştaşi: Punem pensiile pe card şi jumătate din angajaţi PLEACĂ acasă
Protestatarii solicită, în principal, demiterea directorului general al Companiei Naţionale „Poşta Română”, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv, Rosita Alexe, dar şi acordarea unei creşteri salariale egale cu echivalentul inflaţiei, în sumă fixă, tuturor salariaţilor, începând cu data de 1 iunie.
Conform calendarului de proteste anunţat, marţi, 6 mai, de către Matei Brătianu, preşedintele SLPR, în data de 13 mai va fi declanşată greva japoneză în toată ţara, iar joi, 15 mai, vor avea loc pichete la sediile oficiilor judeţene de poştă din toată ţara şi la sediul CNPR, începând cu ora 10.00.
O măsură extremă de protest a fost anunţată pentru data de 19 mai, când liderii de sindicat, alături de reprezentaţi din structurile de conducere, vor intra în greva foamei, în cazul în care autorităţile competente ale statului vor ignora solicitările sindicatului.