Potrivit anchetatorilor, bărbatul s-a urcat pe macara de la ora 7.00. La faţa locului au venit imediat echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care au adus o autoscară pentru a-l ajuta pe protestatar să coboare.
În ciuda eforturilor depuse de negociatorii Poliţiei Capitalei, bărbatul a refuzat să renunţe la protest, insistând ca la faţa locului să vină ministrul Justiţiei, pentru a-i asculta revendicările. În caz contrar, acesta susţine că se va arunca în gol.
Potrivit unor surse din Poliţie, protestatarul este Nicolae Stanciu, în vârstă de 29 de ani, care nu este la primul gest de aces fel. În 8 iunie 2011, acesta s-a urcat pe un stâlp de lângă Palatul Cotroceni, ameninţând că se sinucide, fiind convins să renunţe la protest după aproximativ şase ore. Atunci, bărbatul s-a legat cu trei cabluri electrice tricolore de stâlp şi de gât, acuzând tot justiţia pentru gestul său şi cerând să stea de vorbă cu preşedintele.
În august 2011, Nicolae Stanciu s-a urcat tot pe un stâlp din zona Palatului Cotroceni şi a ameninţat că se împuşcă în cap dacă nu vine să stea de vorbă cu el preşedintele Traian Băsescu. El a afişat o pânză pe care scria „Nu există drepturile omului în România. Vă rog să îmi daţi dreptul la moarte” şi s-a legat de stâlpul de iluminat cu o sârmă prinsă în jurul gâtului. Bărbatul spunea că a fost nedreptăţit într-un proces cu firma la care a lucrat. Cinci negociatori de la Poliţia Capitalei au discutat atunci bărbatul, reuşind să-l convingă să coboare după aproximativ şapte ore.
Surse oficiale declarau pentru Mediafax că bărbatul a fost diagnosticat cu „sindrom depresiv reactiv şi tulburare de personalitate polimorfă”.
Bărbatul a fost internat atunci la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, fiind examinat şi de medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală, în urma unei ordonanţe a procurorilor.