Protest în faţa Palatului Cotroceni. Aproximativ 100 de persoane – reprezentând toate sectoarele de activitate pichetează Administrația Prezidențială protestând împotriva nesemnificativei majorări a salariului minim pe economie, iar pe de alta parte solicitând un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.
„Suntem la Administraţia Prezidenţială să cerem ca preşedintele să aplice prerogativele constituţionale, de mediere a unui conflict social dintre sindicate şi Guvern şi Parlament. Sigur că se putea mări salariul minim cu mai mult de 41 de lei, pentru că salariul minim înseamnă venituri suplimentare la bugetul de stat. Ne deranjează minciuna cu care suntem confruntaţi, pentru că în campania electorală toate partidele care fac acum coaliţia de guvernare au promis un lucru şi constatăm că în programul de guvernare au fost uitate toate promisiunile şi eliminate din structura respectivă. Ori că vorbim de salariul minim, ori de cadrul legislativ fiscal legat de forţa de muncă”, a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Şi sindicaliştii din Poliţie fac protest în faţa Palatului Cotroceni. „Nu cerem majorări salariale şi pensii mărite, cerem doar respectarea Legilor 153/2017 şi 223/2015, nealterate de OUG 226/2020!
Dacă Guvernul cere polițiștilor să respecte legea, noi cerem să o respectăm cu toții!
Protestul nostru nu e doar pentru noi, e pentru toti angajații din România, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat!”, susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – SNPPC, din Ministerul Afacerilor Interne.
Nu doar la Palatul Cotroceni vor fi proteste, dar și la Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii.
Florin Cîţu, noi măsuri de austeritate. Guvernul ar putea tăia din sporurile bugetarilor. „S-a spus că Președintele are cel mai mare salariu”
Guvernul analizează situaţia sporurilor acordate în bugetarilor pentru 2021 pentru a vedea care dintre acestea se justifică. Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîţu care a vorbit despre modificarea Legii salarizării pentru a elimina inechităţile din sistemul public.
„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi.
Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (…) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Florin Cîţu, la Radio Guerrilla, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19.
Sporurile bugetarilor ar putea fi tăiate în 2021
Potrivit Agerpres, premierul a mai precizat că atât Legea salarizării, cât şi Legea pensiilor vor fi schimbate anul acesta.
„Vor fi modificate pentru a ţine cont de câteva principii: Legea pensiilor de principiul contributivităţii, Legea salarizării de câteva principii clare pentru a elimina aceste inechităţi din sistemul public”, a explicat Florin Cîţu.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că cea mai mare pensie încasată în România depășește 78.000 de lei, însă contribuțiile ar acoperi o pensie de puțin peste 5.000 de lei. Turcan susține că este vorba de o pensie de serviciu, conform Digi24.
Ministrul Muncii a precizat că există și pensii de 41.000 de lei, de 50.00 de lei, de 18.000 de lei lunar, dar și că sunt 900.000 de români care au venituri de 800 de lei pe lună.