INCIDENTE la Neptun, înaintea şedinţei de Guvern România-Moldova: Unioniştii s-au îmbrâncit cu jandarmii

Guvernele României şi Republicii Moldova s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, în staţiunea Neptun. Totodată, peste 300 de persoane s-au adunat în faţa clădirii în care are loc reuniunea, cerând unirea Moldovei cu România. Înainte de începerea şedinţei, protestatarii au încercat să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ajunge mai aproape de clădire. Şefii celor două Guverne au acceptat să discute cu reprezentanţii unioniştilor. 
Iulian Tudor
22 sept. 2015, 09:11
INCIDENTE la Neptun, înaintea şedinţei de Guvern România-Moldova: Unioniştii s-au îmbrâncit cu jandarmii

UPDATE 14.00  Premierul Victor Ponta are discuţii, la această oră, cu o delegaţie a unioniştilor, relatează România TV

Unioniştii care s-au adunat în staţiunea Neptun pentru a protesta au încercat să forţeze cordonul format de jandarmi, iar câţiva dintre ei s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, transmite România TV. Manifestanţii au autorizație pentru acest protest, obținută de la Consiliul Județean Tulcea, dar și din partea Jandarmeriei Constanța.

Unioniștii solicită celor două Guverne, de la București și Chișinău, stabilirea unei agende clare privind viitoarea Unire, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică și socială a Republicii Moldova, potrivit observator.ro.

Protestatarii strigă sloganuri precum „Vrem Unirea!„, „DNA, treci Prutul!„, „Vrem BNR, NU BNM„, „Politică externă comună„, „București și Chișinău, 2 inimi românești„.

Sunt sute de tineri de pe ambele maluri ale Prutului care își doresc unirea. Nu vrem ca cele două Guverne să se mai joace, vrem măsuri concrete. E cazul să se facă o agendă a unirii până în 2018„, a precizat George Simion, președinte al platformei uniuniste Acțiunea 2012.

El a mai adăugat că manifestanţii își doresc o politică externă și de apărare comună, o monedă unică, dar și interconectare energetică, precizând că singura cale de a salva cetățenii moldoveni este unirea cu România.

Agenda Unirii până în 2018 trebuie să fie stabilită, iar pașii trebuie făcuți încă din acest moment, al ședinței comune de Guverne. Dorim interconectarea energetică între România și Republica Moldova, adoptarea unei monede unice și administrarea ei de către Banca Națională a României, precum și o singură politică externă și de apărare„, a precizat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

George Simion a precizat că o delegaţie a manifestanţilor va fi primită de premierii României şi Republicii Moldova. „O delegație va fi primită de cei doi premieri. Am fost acceptați la dialog. Ne bucură faptul că și cele două guverne întreprind pași către unificare. Salutăm această ședință comună„, a mai spus George Simion.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta şi Valeriu Streleţ, şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova la Neptun

DISCUŢII ÎN ŞEDINŢA COMUNĂ

La începutul ședinței comune a guvernelor de la București și Chișinău, premierul Victor Ponta a anunțat că România este dispusă să ajute din punct de vedere financiar Republica Moldova.

„Sunt confruntări și sunt probleme importante pentru cei care guvernează și la Chișinău și la București însă vreau să zic că atunci când e nevoie de ajutor, în primul rând vreau să îl găsiți în România. (…) Dacă România acum azi și-a plătit tot împrumutul către FMI și nu trebuie să apeleze la alte împrumuturi, noi nu suntem o țară împrumutătoare de obicei, dar, dacă aveți nevoie bineînțeles că răspunsul nostru este da și vă sprijinim în aceste momente. (…) România nu este o mare putere dar este o țară care poate să vă sprijine pe dvs. și care trebuie să o facă în continuare„, a afirmat prim ministru român la 

La rândul său, premierul moldovean Valeriu Streleț a spus că ajutorul financiar acordat de România vine „într-un moment crucial pentru Republica Moldova”.

Mulțumim pentru deschiderea de a ne oferi un sprijin financiar rambursabil într-un moment crucial pentru Republica Moldova, valoarea și condițiile căruia le vom discuta în ședința de astăzi, înțelegând că efortul de reformă pe care îl depunem noi la Chișinău va avea succes atunci când noi vom fi susținuți în aceste demersuri inclusiv și financiar de cei mai fideli și mai apropiați prieteni ai Republicii Moldova„, a spus Streleț.

Surse politice susțin că suma aflată în discuție este de 150 de milioane de euro iar împrumutul ar putea fi rambursat în cinci ani.

Totodată, Streleţ  a spus că „o apropiere de România este o apropiere de Europa„, acesta fiind crezul politic după care se ghidează.  Premierul Republicii Moldova a invocat partenariatul strategic între România şi Republica Moldova, precizând că principalul obiectiv este integrarea europeană, iar „o apropiere de România este o apropiere de Europa”.  Premierul moldovean a mai spus că „România este un susţinător consecvent şi dezinteresat” al parcursului european al Republicii Moldova, iar Chişinăul este „profund recunoscător” pentru toate proiectele susţinute de partea română.

„Vrem ca România să devină principalul investitor în Republica Moldova”

Autoritățile de la Chișinău vor adopta facilități pentru anumite firme românești care investesc în Moldova, astfel încât România să devină principalul investitor în țara vecină, a anunțat premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț.

Pornind de la concluzia că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, conform datelor anului 2014 — schimburile comerciale au depășit cifra de 1,2 miliarde de dolari — ne dorim ca România să devină și principalul investitor sau cel puțin să fie în top trei investitori din Republica Moldova. Am inițiat demersuri ca pentru întreprinderile românești care au acreditare europeană în domeniul proiectării și construcțiilor să nu mai existe bariere de acreditare repetată în Republica Moldova, în perioadele de viitor, când vom implementa proiecte comune care urmează să ne apropie în aspirațiile noastre„, a afirmat Streleț.

Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chişinău, în 27 august, când au fost stabilite priorităţile pentru agenda bilaterală în următoarele luni şi a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adiţional la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.

Membrii celor două guverne vor stabili în şedinţa de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanţate în baza acestui acord. O atenţie specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naţionale electrice şi de gaze naturale, precum şi în domeniul transporturilor, prin proiectarea şi realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate în cadrul şedinţei vizează domenii ale agriculturii şi protecţiei mediului, dar şi sprijin în dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe în Republica Moldova.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Când votează românii
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Rusia testează noua rachetă hipersonică Oreșnik în condiții de luptă
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni