Deputaţii au dezbătut marţi, în plen, proiectul de lege privind uninominalul pur la parlamentare.
VEZI UNINOMINALUL PUR a trecut de Camera Deputaţilor. Din toamnă, alegerile se schimbă
Mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri au venit în Parlament pentru a protesta faţă de adoptarea acestei legi, dar şi a Legii „Big Brother”, aflate pe ordinea de zi, aceştia afişând bannere contra uninominalului pe care scrie: „USL pontează, Votul tău nu mai contează”, „Vrem democraţie, asta e măgărie”, „Vom fi mulţi în marea noastră minoritate” sau „Democraţie reală acum”.
„Proiectul care propune uninominalul pur aboleşte cel de-al doilea tur. Prin efectele pe care le are, este un regres în ceea ce înseamnă democraţia în România„, a declarat o protestară pentru România TV.
La dezbaterea proiectului, senatorul PNL Crin Antonescu, co-iniţiator alături de premierul Victor Ponta, a susţinut că proiectul nu este nici nedemocratic, nici neconstituţional, nici nereprezentativ, aşa cum este criticat.
El a admis că ideea potrivit căreia rămân voturi exprimate care nu-şi găsesc reprezentare în Parlament este una corectă. „Nu am fost ipocrit niciodată, nu îmi scapă şi nu ascund dezavantajele şi riscurile unei asemenea formule. Ştim însă toţi că toate sistemele electorale au avantaje, dezavantaje, fiecare prezintă oportunităţi şi riscuri„, a explicat Antonescu, citat de Mediafax.
Potrivit lui Antonescu, cele mai importante avantaje în acest moment, în actuala conjunctură politică, ale acestei formule sunt legate de simplificarea „dureroasă, dar categorică” a scenei politice şi de oferirea unei şanse pentru o majoritate solidă, coerentă, şi, în consecinţă, a unor guverne cu susţinere parlamentară puternică. „Nu sunt ipocrit şi am spus limpede că sunt conştient de dezavantaje, de frustrări electorale, nu neapărat ale partidelor care pierd, ci ale alegătorilor al căror vot nu va putea fi justificat. Ar trebui să ne reamintim, să tragem învăţăminte că acum mai bine de un deceniu sistemul de liste care pe criteriul proporţional era reprezentativ a fost mereu atacat până a generat în 2008 formula actulă a legii, probabil cea mai nefericită„, a mai spus Antonescu.
Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale l-au taxat pe Antonescu în timpul discursului, strigând de la balcoane „Vrem democraţie, asta e măgărie”.
Proiectul de lege iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar suplimentar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Deputaţii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.
Reprezentanţii societăţii civile au contestat marţi şi un proiect de lege privind modificarea Constituţiei, care se afla pe ordinea de zi a plenului, însă acesta a fost retrimis, la propunerea PSD, la Comisia juridică. Liderul grupului PSD, Valeriu Zgonea, a solicitat retrimiterea la Comisie a proiectului pe motiv că „modificarea Constituţiei a fost discutată în clandestinitate în Comisia juridică”, participând doar 3 sau 4 deputaţi. Cei de la PDL au susţinut în schimb că reîntoarcerea la comisie este „un praf în ochi”.
Cât priveşte Legea Big Brother, deputaţii din Comisia juridică au lucrat marţi în paralel cu şedinţa de plen pentru a finaliza raportul la proiect, astfel încât actul normativ să poată intra la sesiunea de vot final din cursul zilei.