Protest în Bucureşti împotriva gazelor de şist: Traficul în centru a fost blocat

Protestatarii adunaţi miercuri seară la Universitate au ajuns în Piaţa Victoriei, unde au avut loc ciocniri cu forţele de ordine, jandarmii formând un cordon pentru a-i împiedica să înainteze pe Bulevardul Kiseleff.
Cristina Dinu
16 oct. 2013, 16:36
Protest în Bucureşti împotriva gazelor de şist: Traficul în centru a fost blocat

Cei aproximativ 250 de oameni adunaţi la Universitate pentru a-şi exprima susţinerea pentru cei care protestează în Vaslui şi opoziţia faţă de exploatarea gazelor de şist, dar şi de proiectul de la Roşia Montană, au pornit în marş spre Piaţa Romană, s-au oprit în faţa Ministerului Afacerilor Interne, în Piaţa Revoluţiei, reluându-şi apoi marşul şi ajungând în Piaţa Victoriei, scrie Mediafax.

Acolo, jandarmii au format un cordon pentru a îi împiedica să înainteze pe Bulevardul Kiseleff, unii dintre protestatri îmbrâncindu-se şi reuşind să treacă de cealaltă parte a cordonului.

După scurte ciocniri cu forţele de ordine, protestatrii au început să strige „Fără violenţă” şi au rămas pe loc, încercuiţi de jandarmi.

În majoritate tineri, protestatarii adunaţi miercuri seară la Universitate au scandat: „Uniţi, salvăm toată România”, „Nu corporaţia face legislaţia”, „Rezist, rezist, gazelor de şist”, „Demisia” şi „Ultima soluţie, înc-o revoluţie”.

Ei au venit cu steaguri şi pancarte cu mesaje împotriva „cianurării Munţilor Apuseni” şi a „distrugerii apei freatice şi a subsolului românesc prin fracturare”.

Mai mulţi protestatari au arătat că sunt solidari cu oamenii din Vaslui care se opun explorărilor pentru gaze de şist şi că sunt şi împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Sute de persoane din Siliştea, au blocat miercuri dimineaţă drumul naţional Vaslui – Gârceni, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste pentru a împiedica amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist în zonă.

În timpul manifestaţiilor de miecuri, jandarmii au intervenit pentru deblocarea drumului, iar cinci persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Ulterior, forţele de ordine s-au retras, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care s-a deplasat la faţa locului.

Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. La Bucureşti, în fiecare duminică se desfăşoară un marş, încheiat cu blocarea Pieţei Universităţii.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...