Protest în Piaţa Victoriei: pensionarii sunt nemulţumiţi de neindexarea pensiilor

Aproximativ 200 de pensionari protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de neindexarea pensiilor în 2012, dar şi de contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5 la sută.
Romania TV
02 nov. 2011, 09:40
Protest în Piaţa Victoriei: pensionarii sunt nemulţumiţi de neindexarea pensiilor

Preşedintele Federaţiei „Unirea”, Dumitru Cojanu, a declarat că pensionarii sunt nemulţumiţi că în 2012 pensiile nu vor fi majorate în raport cu inflaţia plus 50 la sută din creşterea salariului mediu brut, fiindu-le astfel încălcate drepturi legale.

El a precizat că preşedintele Traian Băsescu a considerat „un cadou” pentru pensionari faptul că în 2012 nu vor fi reduse pensiile şi nici nu vor fi impozitate, dar acest lucru reprezintă de fapt o inducere în eroare, pentru că în realitate sunt tăiate drepturi legale.

Pensionarii solicită indexarea pensiilor, eliminarea coplăţii, a impozitului şi contribuţiei la asigurările de sănătate de 5,5 la sută.

Acţiunea de protest organizată de Federaţia Pensionarilor „Unirea” este programată să se încheie la ora 13.00.

Pensionarii au anunţat că vor organiza în perioada următoare mitinguri de protest, pentru a cere guvernanţilor să le respecte drepturile legale.

Bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului cel mai probabil fără măsuri de indexare a pensiilor şi creştere a salariilor pentru bugetari, existând varianta ca majorările să fie acordate în partea a doua a anului viitor, în funcţie de încasările la buget, declara, în 26 octombrie, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea.

Surse oficiale au declarat anterior că Guvernul ia în calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care să nu includă nicio majorare de salarii şi pensii cel puţin până în al doilea semestru din 2012, datele economice urmând să fie reanalizate la finele lunii iunie pentru eventuale creşteri în partea a doua a anului viitor.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la TVR, că, din câte ştie de la Guvern, nu se pot indexa pensiile de la 1 ianuarie 2012.

„Când mă refer la prudenţă, mă refer la necreşterea cheltuielilor. Ce pot spune cert la această oră, despre pensii, e că nu se vor tăia sau impozita suplimentar pensiile. În rest, e o chestiune pe care o analizează Ministerul de Finanţe, Guvernul. Deci nu se vor face reduceri”, a spus preşedintele Băsescu.

Pensionarii vor da în judecată Guvernul dacă îngheaţă pensiile în 2012, acest lucru fiind contrar legislaţiei în vigoare, declara pentru MEDIAFAX preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu.

„Guvernul a avut grijă să ne pregătească din vreme despre îngheţarea pensiilor, să ne spună pe diverse voci că este imposibilă indexarea pensiilor anul viitor. Vom da Executivul în judecată şi cu decizia instanţelor româneşti vom merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, a spus Preda Nedelcu.

Legislaţia în vigoare prevede că pensiile trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflaţie şi 50% din creşterea salariului mediu brut.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Instagram: Cea mai descărcată aplicație din lume, devansând TikTok
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'