PROTEST INEDIT: Tot mai multe universităţi, ocupate cu forţa de studenţi. Vezi REVENDICĂRILE LOR

Protestul studenţilor a continuat în mai multe universităţi din România, pentru a doua noapte consecutiv. La Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Cluj-Napoca tinerii şi-au adus pături, perne, mâncare şi apă şi au campat în amfiteatre şi în sălile de curs. Studenții au o listă lungă de nemulţumiri, printre care şi slaba finanţare a educaţiei. Tinerii refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor nu vor fi acceptate şi spun că protestul va dura mai multe zile.
Iulian Tudor
07 mai 2015, 06:01
PROTEST INEDIT: Tot mai multe universităţi, ocupate cu forţa de studenţi. Vezi REVENDICĂRILE LOR

Sute de studenţi de la Universitatea Bucureşti, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi de la mai multe universităţi din Cluj-Napoca au început un protest, nemulţumiţi de modul în care este gestionat sistemul de educaţie.

Şi studenţii din Universitatea Suceava au anunţat că se vor aduna, joi seară, într-un amfiteatru al instituţiei. Astfel, Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), a anunţat că va desfăşura o serie de activităţi privind mişcarea studenţească şi reprezentarea studenţilor, în semn de solidaritate cu colegii din celelalte centre universitare care au început activităţi de „occupy” în amfiteatre.

Acţiunile de «occupy» vin ca avertisment pentru Parlamentul României şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, care să facă demersurile necesare pentru schimbarea legii educaţiei şi creşterea participării studenţilor la alegerile de rectori. Studenţii atrag atenţia că vocea lor trebuie să conteze atunci când sunt aleşi cei care conduc şi dau direcţiile în universităţi„, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava.

ASUS precizează că în semn de solidaritate va difuza joi, începând cu ora 20.00, într-o sală a universităţii, filmul documentar „Piaţa Universităţii”, urmat de alte activităţi care privesc reprezentarea studenţilor.

Citeşte şi: TAXE ABERANTE pe care studenţii din România sunt obligaţi să le plătească

Lista de revendicări a studenţilor cuprinde creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea; includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în consiliile departamentelor din facultăţi – locul în care se iau decizii cu privire la curriculă şi planurile de învăţământ; creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente; implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori ai unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învăţare pentru studenţi pentru ca aceştia să dobândească abilităţi şi competenţe, învăţând cum să folosescă informaţiile de la curs, nu doar să le reproducă.

Pe aceeaşi listă se regăsesc reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi; implicarea studenţilor în toate procesele de asigurare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluări ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii; respectarea de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a „Statutului Studentului”, care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor, şi depunerea de eforturi pentru sancţionarea universităţilor care încalcă flagrant drepturile studenţilor; respectarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor de către universităţi şi Ministerul Educaţiei, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generaţii, în contextul în care tot mai mulţi studenţi care au curajul să spună problemele din universităţi sau mediul universitar românesc sunt sancţionaţi.

Miercuri dimineaţă, mai mulţi studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara s-au adunat în faţa sediului Prefecturii pentru a protesta. Aceștia au organizat un protest tăcut, având gurile acoperite cu banderole negre, pentru a sugera că vocea studenților nu contează în mediul universitar românesc. Tinerii au afişat pancarte pe care scria: „Vrem 25%” , „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara” şi „Vorbim doar în amf. A13 din UVT„.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, îi susţine pe studenţii care au declanşat protestul şi le respectă dreptul la liberă exprimare.

CITEŞTE ŞI: Învăţământul superior, tot mai mai inaccesibil tinerilor. Cât de mult au crescut TAXELE UNIVERSITARE

 

Studenții din Timișoara salută și celelalte organizații membre ANOSR, care desfășoară activități occupy!

Posted by Osut Timisoara on Wednesday, 6 May 2015

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Jannik Sinner câștigă pentru prima dată US Open și devine primul campion italian la simplu masculin
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...