„Este lamentabil că primul lucru la care s-au gândit atunci când au ajuns în Parlament, după alegerile legislative din 4 martie, a fost să-şi mărească salariile”, a afirmat un lider al manifestanţilor, care consideră că aceste salarii erau oricum prea mari şi trebuiau reduse.
Poliţia a dispersat cu forţa manifestaţia, a arestat mai mulţi protestatari şi a reuşit cu greu să controleze porcii.
Parlamentarii kenyeni solicită o mărire a salariilor de la 532.000 de şilingi (circa 4.900 de euro) la 850.000 de şilingi (7.800 de euro), în ciuda faptului că noul preşedinte al ţării, Uhuru Kenyatta, a afirmat la sesiunea inaugurală a parlamentului ales pe data de 4 martie, că unul dintre obiectivele sale principale este revizuirea salariilor guvernamentale excesive, ce reprezintă 12% din PIB-ul acestei ţări, unde salariul minim este de circa 65 de euro.
Parlamentarii kenyeni şi-au mai aprobat anul trecut şi alte avantaje, precum funeralii de stat pentru foştii aleşi, gărzi înarmate şi paşapoarte diplomatice pe viaţă pentru ei şi consoartele lor. Fostul preşedinte Mwai Kibaki, deşi s-a declarat împotriva acestor privilegii, a promulgat, cu puţin timp înainte de a-şi încheia mandatul, o lege care acordă numeroase avantaje foştilor şefi de stat.