PROTEST INEDIT: Tot mai multe universităţi, ocupate cu forţa de studenţi. Vezi REVENDICĂRILE LOR

Protestul studenţilor a continuat în mai multe universităţi din România, pentru a doua noapte consecutiv. La Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Cluj-Napoca tinerii şi-au adus pături, perne, mâncare şi apă şi au campat în amfiteatre şi în sălile de curs. Studenții au o listă lungă de nemulţumiri, printre care şi slaba finanţare a educaţiei. Tinerii refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor nu vor fi acceptate şi spun că protestul va dura mai multe zile.
Iulian Tudor
07 mai 2015, 06:01
PROTEST INEDIT: Tot mai multe universităţi, ocupate cu forţa de studenţi. Vezi REVENDICĂRILE LOR

Sute de studenţi de la Universitatea Bucureşti, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi de la mai multe universităţi din Cluj-Napoca au început un protest, nemulţumiţi de modul în care este gestionat sistemul de educaţie.

Şi studenţii din Universitatea Suceava au anunţat că se vor aduna, joi seară, într-un amfiteatru al instituţiei. Astfel, Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), a anunţat că va desfăşura o serie de activităţi privind mişcarea studenţească şi reprezentarea studenţilor, în semn de solidaritate cu colegii din celelalte centre universitare care au început activităţi de „occupy” în amfiteatre.

Acţiunile de «occupy» vin ca avertisment pentru Parlamentul României şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, care să facă demersurile necesare pentru schimbarea legii educaţiei şi creşterea participării studenţilor la alegerile de rectori. Studenţii atrag atenţia că vocea lor trebuie să conteze atunci când sunt aleşi cei care conduc şi dau direcţiile în universităţi„, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava.

ASUS precizează că în semn de solidaritate va difuza joi, începând cu ora 20.00, într-o sală a universităţii, filmul documentar „Piaţa Universităţii”, urmat de alte activităţi care privesc reprezentarea studenţilor.

Citeşte şi: TAXE ABERANTE pe care studenţii din România sunt obligaţi să le plătească

Lista de revendicări a studenţilor cuprinde creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea; includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în consiliile departamentelor din facultăţi – locul în care se iau decizii cu privire la curriculă şi planurile de învăţământ; creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente; implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori ai unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învăţare pentru studenţi pentru ca aceştia să dobândească abilităţi şi competenţe, învăţând cum să folosescă informaţiile de la curs, nu doar să le reproducă.

Pe aceeaşi listă se regăsesc reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi; implicarea studenţilor în toate procesele de asigurare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluări ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii; respectarea de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a „Statutului Studentului”, care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor, şi depunerea de eforturi pentru sancţionarea universităţilor care încalcă flagrant drepturile studenţilor; respectarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor de către universităţi şi Ministerul Educaţiei, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generaţii, în contextul în care tot mai mulţi studenţi care au curajul să spună problemele din universităţi sau mediul universitar românesc sunt sancţionaţi.

Miercuri dimineaţă, mai mulţi studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara s-au adunat în faţa sediului Prefecturii pentru a protesta. Aceștia au organizat un protest tăcut, având gurile acoperite cu banderole negre, pentru a sugera că vocea studenților nu contează în mediul universitar românesc. Tinerii au afişat pancarte pe care scria: „Vrem 25%” , „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara” şi „Vorbim doar în amf. A13 din UVT„.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, îi susţine pe studenţii care au declanşat protestul şi le respectă dreptul la liberă exprimare.

CITEŞTE ŞI: Învăţământul superior, tot mai mai inaccesibil tinerilor. Cât de mult au crescut TAXELE UNIVERSITARE

 

Studenții din Timișoara salută și celelalte organizații membre ANOSR, care desfășoară activități occupy!

Posted by Osut Timisoara on Wednesday, 6 May 2015

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România în care se făceau ritualuri păgâne. Acum, o mulțime de oameni vin să se bucure de natură și peisajul spectaculos, fără să-i știe istoria
Capital.ro
Este obligatoriu să-și schimbe permisele auto. Amendă pentru șoferi dacă nu au acest tip de permis
Playtech.ro
Surpriza uriașă de care au avut parte turiștii pe Transalpina: “Ninge în august”
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Imagini terifiante într-un oraș britanic. Găști înarmate se taie cu macetele ziua în amiaza mare. Localnici: „Este o zonă de război” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Elon Musk: America, lovită de foamete cu programul Kamalei Harris
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că bolile psihice sunt „slăbiciuni” legate de păcatele părinților
MediaFlux
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE de PENSIE! BACIU a CONFIRMAT: Pot fi aduse în 6 LUNI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...