Un protest mai puțin comun a născut o situație cel puțin ciudată. Un bărbat din Prahova a reclamat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor la ANPC, în semn de revoltă pentru lipsa unui răspuns la o problemă reclamată anterior.
Citește și: ANPC a luat în vizor mall-urile. Amenzi uriașe date în zona restaurantelor fast food
Bărbatul din Prahova a cumpărat bilete de avion de pe o platformă de profil şi spune că preţul acestora s-ar fi schimbat „în timp real”.
„Măcar fac și eu mișto de ei. Atunci când instituțiile statului fac mișto de tine, merită exact același tratament”, a declarat bărbatul pentru Observatorul prahovean.
În luna august, bărbatul a vrut să cumpere două bilete de avion pentru o călătorie spre Londra. A ales un site de profil, a selectat biletele și, când să plătească, a fost notificat că prețul s-a mărit. Bărbatul a reclamat situația atât la agenția de turism online, cât și la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Reprezentanții companiei i-au răspuns explicând că variațiile de tarif sunt un aspect complex și dinamic al industriei aviatice, lucru specificat pe site, dar reprezentanții ANPC nu i-au transmis nimic oficial în termenul legal de 30 de zile, redirecționându-i doar petiția către filiala din Sibiu. Bărbatul a făcut o nouă reclamație, de această dată la adresa ANPC-ului, dar tot la ANPC, în semn de protest.
„Au trecut 35 de zile și încă nu am primit răspuns din partea ANPC. Fapt pentru care fac acum această reclamație împotriva ANPC, deoarece nu mă simt deloc protejat de instituția dumneavoastră”, a scris bărbatul în reclamația încărcată pe site-ul ANPC.
În timp ce ANPC uită să răspundă solicitărilor oamenilor, publică lista alimentelor periculoase pentru populație. Termenul de valabilitate trebuie să fie scris clar și intact și produsul să nu aibă un miros suspect în cazul cărnii, laptelui și a ouălor. De asemenea, e foarte important ca românii să se asigure că vitrina din care iau alimentele are o temperatură de -18 grade Celsius pentru cele congelate și între 4 și 8 grade Celsius pentru cele în stare refrigerată.
Totodată, carnea vândută la vrac trebuie să fie manipulată de vânzători care poartă mănuși, mască și au părul acoperit pentru a evita eventualele incidente neplăcute. Un produs proaspăt are un miros neutru și o culoare nemodificată.
Și de această dată alimentele trebuie să fie păstrate într-o vitrină cu o temperatură între 4 și 8 grade Celsius. În plus, ANPC anunță că în această situație este nevoie de un paravan transparent de sticlă sau un plexiglas de 110 cm înălțime. ANPC a oferit și o serie de detalii despre calitatea laptelui care are un termen de valabilitate destul de redus, mai ales dacă sticla a fost deschisă. Specialiștii recomandă utilizarea sa în maxim 3 zile. Cel UHT este cel mai sigur pentru că procesul de ambalare se face prin pasteurizare la temperaturi înalte.