Protest la Bârlad împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist

Aproximativ 800 de persoane protestează, sâmbătă, la Bârlad, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în judeţul Vaslui, o parte dintre manifestanţi venind la această acţiune de la mitingul organizat la Siliştea, la care au participat peste 700 de oameni, trasnmite Mediafax.
Romania TV
19 oct. 2013, 14:15
Protest la Bârlad împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist

Manifestanţii s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 15.00, în faţa sediului Primăriei Bârlad, unde au început să mărşăluiască, deşi iniţial anunţau că vor forma un lanţ uman în jurul instituţiei. Acţiunea de la Bârlad este organizată cu ocazia Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică.

Protestatarii scandează lozinci anti-Chevron şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta. La un moment dat, la iniţiativa protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu, oamenii au cântat în cor imnul.

Iniţiatorii protestului sunt membrii Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile (GISC) Bârlad care, la fel ca şi la Siliştea, susţin discursuri în faţa participanţilor, explicându-le riscurile la care este expusă populaţia în cazul exploatării gazelor de şist.

O parte dintre protestatarii de la Bârlad au participat şi la mitingul de sâmbătă de la Siliştea.

La ora transmiterii acestei ştiri, mitingul de la Siliştea s-a încheiat, însă în zonă au rămas localnicii care au protestat şi zilele trecute.

Sâmbătă, la Siliştea, peste 700 de persoane au protestat, timp de aproximativ trei ore, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist.

După cinci zile în care au stat în permanenţă în zona unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist, localnicii din Siliştea, cărora li s-au alăturat, sâmbătă, şi contestatari din alte oraşe ale ţării, între care Bucureşti, Iaşi, Constanţa, au participat la un miting organizat cu prilejul Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică. La miting au participat şi preoţi, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii ecologiste.

Manifestanţii au scandat „Refuz, rezist, nu gazelor de şist”, „Uniţi salvăm întreaga Românie” şi au purtat steaguri pe care scria „Stop Chevron”, dar şi bannere cu mesaje precum „Ponta nu uita, România nu e a ta”, „Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece”, „Cu noi este Dumnezeu”, „Nu exploatării gazelor de şist”.

Pe parcursul acţiunii, câţiva localnici din Siliştea, îmbrăcaţi în costume populare, au defilat prin faţa manifestanţilor călare pe cai, având steaguri în mâini.

Totodată, protestatarii au dărâmat în mod simbolic un simulacru de sondă, încercând astfel să transmită mesajul că sondele companiei americane Chevron nu îşi au locul în zonă.

De asemenea, la sugestia protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu, prezent la protest, oamenii s-au aşezat în genunchi şi au spus „Tatăl nostru”.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care ar urma să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

Acest lucru a creat tensiune în rândul localnicilor, peste 500 de persoane protestând în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui – Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, jandarmii intervenind însă pentru a elibera şoseaua.

În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceştia fiind retraşi din dispozitiv miercuri seară.

Protestele localnicilor au continuat şi în zilele următoare, joi reprezentanţii companiei Chevron anunţând că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea.Tot joi, cele două utilaje – un excavator şi un buldozer – aduse în zonă au fost retrase.

De asemenea, consilierii locali din Pungeşti au votat un proiect privind organizarea unui referendum local referitor la explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'