UPDATE: Mitingul organizat marţi după-amiază la Mioveni s-a încheiat fără incidente după două ore şi jumătate, iar sindicaliştii de la Dacia spun că vor continua acţiunile de protest dacă Guvernul va adopta totuşi modificările din domeniul fiscal care sunt respinse deopotrivă de sindicate şi patronate. Potrivit liderilor sindicali, la mitingul de la Mioveni au participat aproximativ 10.000 de angajaţi ai uzinei Dacia, dar şi ai altor companii din industria auto.
Liderul de sindicat din cadrul Dacia Mioveni, Nicolae Pavelescu, a declarat pentru News.ro la finalul manifestaţiei că protestele nu se încheie şi că acţiuni similare vor urma în cazul în care Guvernul nu renunţă la intenţia de a trece contribuţiile sociale de la angajator la angajat.
El a precizat că angajaţii din industria auto pierd sume curpinse între 200 şi 700 de lei odată cu trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
„Nu e vorba numai de pierderi. În nicio ţară eruopeană povara fiscală nu este doar pe umerii angajatului” a spus Pavelescu, adăugând că angajaţii se tem că după aşa- numita revoluţie fiscală vor uma noi taxe puse pe salariile angajaţilor.
De asemenea, oamenii reclamă şi întârzierile în cazul autostrăzii Sibiu-Piteşti şi cer şi un contract colectiv la nivel de ramură industrială.
Protestatarii cer introducerea obligativității negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură, precum și demararea construcției autostrăzii Pitești-Sibiu, potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), organizatorul acțiunii.
Premierul Mihai Tudose a precizat, marţi, la Parlament, că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin OUG, care urmează a fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, ora 15.00. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administraţiile locale, ci, dimpotrivă, „ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus recent că „niciun om de afaceri normal la cap şi de bună-credinţă nu îşi va permite să se folosească de această modificare pentru a scădea salariul angajatului”, în timp ce premierul a criticat şi ironizat sindicatele, susţinând că sunt de neînţeles şi că „au ajuns la o logică strâmbă plecând de la premisa că „închidem ţara şi n-o să mai muncească nici albinele”.