Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex anunţă o acţiune de protest în faţa Ministerului Finanţelor şi ANAF, ce va avea loc joi, între orele 11.00 – 14.00.
Pe perioada acţiunii desfăşurate în Bucureşti, finanţiştii din toată ţara vor întrerupe lucrul cu publicul şi vor protesta în faţa administraţiilor judeţene ale finanţelor publice.
Acţiunea, denumită „Marşul Demnităţii”, este menită „să atragă atenţia asupra consecinţelor grave ale comportamentului abuziv al preşedintelui ANAF, având ca solicitare demiterea domnului Gelu Ştefan Diaconu”, se arată în comunicatul Sed Lex.
Reprezentanţii alianţei susţin că preşedintele ANAF se răzbună pe angajaţii care, în 3 noiembrie, au oprit lucrul, cerând majorarea salariilor şi reclamând că salariile celor din Ministerul de Finanţe şi ANAF au crescut printr-o Ordonanţă a Guvernului adoptată „pe ascuns”.
„Chiar în acest moment, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, condusă de domnul Gelu Ştefan Diaconu, ne aflăm în faţa unui abuz fără precedent, prin care legea bunului plac înlocuieşte legea în vigoare. Dacă acţiunea de pedepsire şi răzbunare îndreptată împotriva celor care au avut curajul să protesteze în data de 3 noiembrie 2015 nu va fi exemplar pedepsită de instituţiile statului, toţi salariaţii ANAF vor înţelege că bunul plac al celor care ne conduc este mai presus de lege”, spun reprezentanţii Sed Lex.
Aceştia au mai arătat, într-un comunicat de marţi, că preşedintele ANAF a dispus, chiar în timpul organizării examenelor de promovare a funcţionarilor publici din cadrul direcţiilor regionale ale finanţelor publice, schimbarea locurilor de desfăşurare şi a membrilor comisiei constituite cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi crearea unei comisii centralizate la nivel regional, încălcând flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici.
Astfel, foarte mulţi participanţi la examene ar trebui să se deplaseze între 100 şi 200 km, pe propria cheltuială, ceea ce duce şi la destabilizarea funcţionării instituţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, urmând ca pentru două – patru zile un număr de 3.200 de persoane să migreze între oraşe, spune Sed Lex.
„Daca ajungem să acceptăm pur şi simplu dispoziţia unui şef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecinţe negative, nu numai pentru cariera funcţionarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcţiona instituţia în raport cu orice altă persoană fizică şi juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcţii de conducere în instutuţiile statului”, se mai spune în comunicatul de miercuri al organizaţiei.
Aceasta mai informează că a semnalat cazul preşedintelui României, Seviciului Român de Informaţii, primului ministru interimar şi primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocaţii organizaţiei să fie înaintată organelor de cercetare penală o plângere pentru abuz în serviciu.
Ministerul Finanţelor a anunţat, pe 30 octombrie, că începând cu 1 noiembrie funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută. Ministerul Finanţelor a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creştere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.
Pe 3 noiembrie, câteva mii de angajaţi de la direcţiile de Finanţe din ţară şi din administraţia locală au oprit lucrul şi au declanşat un protest spontan, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale.
În aceeaşi zi, Guvernul a revizuit prevederea aprobată cu patru zile în urmă pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte structuri.