Protest la Guvern. Protestatarii scandează şi acuză restrângerea drepturilor cetăţeneşti, manifestându-se împotriva certificatului verde.
Protest la Guvern, după anunțul că certificatul digital cu doza booster pentru călătoriile în UE a fost aprobat!
Guvernul a aprobat certificatul digital cu doza booster pentru călătoriile în UE. Totuși, măsura nu afectează valabilitatea certificatului cu două doze pe teritoriul național ceea ce înseamnă că documentul poate fi folosit în continuare la restaurante, magazine și evenimente.
Andrei Baciu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a anunțat joi că, în cazul persoanelor care au schema completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la imunizare, certificatul este valid.
Dacă termenul a fost depășit, certificatul nu mai poate fi folosit la călătoriile în UE. Totuși, măsura nu afectează valabilitatea certificatului în interiorul României.
„Dacă au trecut 270 de zile este necesară doza de booster… Vizează doar partea de călătorii în UE, nu afectează modul cum funcționează societatea în interiorul țărilor membre”, a explicat Baciu.
De asemenea, Guvernul a decis să prelungească până la 31 decembrie 2022 valabilitatea certificatului digital.
„Pentru a adapta măsurile la situația epidemiologică s-a decis prelungirea pentru certificatele digitale pe care le folosim în România”, a precizat Andrei Baciu.
Inițial, certificatul digital trebuia să expire la 30 iunie, așa cum s-a stabilit în Uniunea Europeană.
”Vaccinarea s-a putut face pentru cetățenii europeni, pentru români în România și în alte state membre. Există mulți conaționali care s-au vaccinat cu o o doză de vaccin sau mai multe în România, cu una sau mai multe în alt stat membru. Sunt însă și situații care au avut o suprapunere din punct de vedere juridic.
Să luăm un exemplu pentru cineva care a făcut primele două doze în România și o doză de booster în alt stat membru al UE avea dificultăți în a obține certificatul digital pentru vaccinare cu trei doze din România pentru că cea de-a treia doză a făcut-o într-un alt stat membru – pentru că așa a fost gândită arhitectura juridică inițial cum că statul în care se desfășoară vaccinarea are obligația să emită și vaccinul și atunci cumva a fost această lacună legislativă. Fix lucrul pe care încercăm noi să-l remediam acum.
Și anume: orice cetățean român care s-a vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin în România indiferent că sunt una-două făcute aici și cealaltă oriunde în altă parte într-un stat membru sau o doză aici și alte două oriunde în alt stat membru european ar putea să își elibereze certificatul digital împotriva COVID 19 din România pentru schema completă fără să mai fie nevoie să-l solicite în altă parte. Și va fi trecut în Registrul electronic național de vaccinare cum că s-a vaccinat cu un vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, el va fi înregistrat și în România”, a anunţat Andrei Baciu joi seara.