Protest la Hunedoara. Şoferii sunt indignaţi că nu mai pot înmatricula maşini fără taxa de mediu

Peste 20 de persoane care şi-au făcut partaj voluntar autentificat de un notar pentru evitarea plăţii timbrului de mediu au protestat, luni, la Serviciul de Înmatriculări Hunedoara şi au ameninţat cu procese, după ce le-au fost refuzate dosarele, deşi înainte fuseseră acceptate patru cereri.
Filip Stan
05 aug. 2013, 15:14
Protest la Hunedoara. Şoferii sunt indignaţi că nu mai pot înmatricula maşini fără taxa de mediu

Peste 20 de persoane care şi-au făcut partaj voluntar autentificat de un notar pentru evitarea plăţii timbrului de mediu i-au ameninţat cu plângeri şi cu acţiuni în instanţă pe angajaţii Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara, după ce aceştia au refuzat să le înregistreze dosarele, deşi înregistraseră patru dosare luni dimineaţă, până la ora 10.00, când a sosit dispoziţia de interzicere a procedurii, anunţată de Guvern în 30 iulie.

Oamenii, care au protestat timp de aproximativ cinci ore în faţa sediului Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara, şi-au chemat avocaţii pentru a le susţine cauza şi pentru a formula acţiuni în instanţă împotriva instituţiei şi a angajaţilor săi.

Şoferii au fost nemulţumiţi pentru că în cursul dimineţii au fost primite patru dosare pentru înregistrare, proprietarii făcând partaj voluntar autentificat de un notar pentru evitarea plăţii timbrului de mediu, după care angajaţii de la Serviciul de Înmatriculări au refuzat următoarele persoane aflate la coadă.

„În faţa mea au mai fost primite pentru înmatriculare patru dosare. Eu eram a cincea, pentru că vreau să-mi înmatriculez un Audi A4, pe care am dat 20.000 de lei. Am plătit la ghişeu numere preferenţiale pe care mi le-a trecut pe certificatul de înmatriculare, când a venit o colegă şi i-a spus să nu mai ia acte pentru autovehiculele dobândite prin partaj. Angajata de la ghişeu mi-a smuls chitanţa din mână, mi-a şters numerele de pe certificatul de înmatriculare şi mi-a spus că îmi preia dosarul doar dacă plătesc timbrul de mediu. Pentru maşina mea ar costa 24.200 lei, mai mult decât autovehiculul. Pentru că practic era deja în drum spre înmatriculare, am cerut să mi se facă dreptate, mai ales că în faţa mea au mai fost înmatriculate maşini în aceleaşi condiţii. E discriminare. Nu e normal. Fac reclamaţie şi îi dau în judecată şi pe angajaţi şi Seviciul Înmatriculări. Dacă dimineaţă când am întrebat îmi spuneau că nu îmi înmatriculează fără timbru maşina provenită din partaj, atunci nu i-aş mai fi făcut revizie şi n-aş mai fi plătit asigurare pe şase luni. Cu totul, până acum, m-a costat vreo 3.000 de lei, bani pe care nu-i mai pot recupera, iar certificatul de înmatriculare este şters şi sigur nu mai e valabil”, a spus o tânăra de 25 de ani, Ileana Şteleac, care încerca să-şi înmatriculeze maşina.

Un alt tânăr, Daniel Jurj, susţine că a apelat la un avocat pentru a da în judecată Serviciul Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara, deoarece angajaţii au refuzat să îi înmatriculeze autoturismul Opel Vectra, cumpărat cu 1.000 de euro, dacă nu plăteşte timbrul de mediu care ar ajunge la echivalentul a 2.000 de euro.

„Cei care au avut pe cineva la Înmatriculări şi-au înmatriculat azi cu acte de partaj fără taxă. Noi, cei care am stat la coadă, am fost refuzaţi. Dacă nu ne înmatriculează maşinile fără taxă, atunci să le retragă şi dosarele celor care au fost admişi azi. Nu se poate ca pentru unii să fie într-un fel şi pentru alţii în alt fel”, a spus Daniel Jurj.

În ultimele trei săptămâni, peste 500 de autoturisme au fost înmatriculate în baza unui act de partaj voluntar autentificat de un notar, procedură prin care până acum s-a evitat plata timbrului de mediu în urma dosarelor primite de Serviciul Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara.

Şeful Biroul Înmatriculări al Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara, comisar-şef Constantin Copaci, a declarat că instituţia a primit luni la ora 10.00 dispoziţia de a nu mai fi înmatriculate fără plata taxei de mediu autovehiculele dobândite prin partaj.

„Luni, la ora 10.00, am primit dispoziţie prin care ni se cere să nu mai înmatriculăm autovehiculele dobândite prin partaj, dacă nu este plătită taxa de mediu, deoarece prin Ordonanţă de Guvern a fost eliminată excepţia de la plata timbrului de mediu pentru autovehiculele dobândite prin partaj. Noi, aici, funcţionăm după un sistem. Când am primit dispoziţia, atunci a intrat în vigoare. Până la acestă oră au fost înmatriculate în acte patru astfel de autoturisme şi după această oră nu s-au mai acceptat, motiv pentru care persoanele care aşteptau la coadă au devenit recalcitrante. Le-am spus că pot face reclamaţie sau se pot îndrepta împotriva Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara în instanţa”, a declarat Copaci.

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare, potrivit unui anunţ al Guvernului din 30 iulie.

„S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, explica Guvernul în document la acea dată.

Executivul mai arăta că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'